Прокълнатият художник Микеланджеро Меризи, познат на света като Караваджо, винаги

...
Прокълнатият художник Микеланджеро Меризи, познат на света като Караваджо, винаги
Коментари Харесай

Пети век Караваджо остава мистерия

Прокълнатият художник Микеланджеро Меризи, прочут на света като Караваджо, постоянно е очаровал киното и малкия екран. Някои от най-големите италиански артисти са се превъплъщавали в бароковия талант през десетилетията – Амедео Надзари (1941), Джан Мария Волонте (1967), Алесио Бони (2008), незабравима ще остане и английската версия на режисьора Дерек Джарман с Найджъл Тери в ролята. Сега пък фамозният Микеле Плачидо ще покаже персонално и у нас на 19 ноември в границите на „ Киномания 2022 “ своето кино следствие за турбулентния живот и мистериозната гибел на художника, изигран от един несдържан и разгорещен Рикардо Скамарчо („ Те “, „ Брат ми е само дете “, „ Чудният Бокачо “ и др.). Още през 2020-а Плачидо популяризира бъдещата продукция „ Сянката на Караваджо “ като скандална. Защото героят е разбивач на женски сърца, бисексуален, със уязвимост към млади момчета, най-много към небезизвестния Чеко – дълготраен негов възпитаник, модел и ухажор, щастливо увековечен в не една и две произведения. Караваджо на Плачидо е същинска рокзвезда на своето време, разказана с нейните дълбоки противоречия…

Микеланджело Меризи, наименуван Караваджо, е роден на 29 септември 1571 година в Милано. Формира се като живописец в родния си град, а митарствата му сред Рим, Неапол, Малта и Сицилия му носят интернационална популярност приживе. И след гибелта си той оказва мощно въздействие върху бароковата живопис от XVII век, само че по-късно е пропуснат до преоткриването му от критиците на ХХ век. Днес Караваджо е считан за един от най-изявените представители на европейското изкуство на всички времена, учредител на модерния реализъм. Основният съставен елемент в неговия жанр се състои в реализирането на вероятност и триизмерност посредством трагичното и театрализирано потребление на техниката на светлосянката (chiaroscuro).

Неспокойна душа, в живота си Меризи се изправя пред съществени превратности до кръстопътната дата 28 май 1606 година, когато по време на счепкване убива човек и е заставен

 

да бяга от Рим, с цел да отърве смъртното наказване

 

На 18 юли 1610 г. художникът умира, създавайки несъзнателно една от най-големите мистерии в историята на изкуството. През вековете хипотези и полуистини за неговия драматичен край едвам на 38 години се редят една след друга и някъде в тази гора от догатки се крие „ тайната на Караваджо “. Комбинирайки исторически изследвания, способи на правосъдната медицина и модерни техники за научно проучване, експертите и до през днешния ден се пробват да хвърлят светлина върху последните дни на художника, трансформирал се в отшелник, който знае, че към този момент не може да се довери на никого, даже на някогашните си настойници.

Около гибелта на Караваджо се основава същински трилър. Според най-разпространената версия той умира в Порто Ерколе, Тоскана, от злокачествена тресчица, провокирана от нелекувана чревна зараза, или от тиф, а съгласно някои – от безоблачен удар, защото организмът му бил измършавял от сифилис. В продължение на 4 години художникът се е скитал из Южна Италия, с цел да избяга от правораздаването, през това време е страдал доста, само че е основал и живописни шедьоври. Други догатки приписват гибелта му на инфекциозното заболяване бруцелоза (малтийска треска) или на отравяне с олово и арсен от боите, с които е рисувал, изразяващо се в провали на централната нервна система, бъбреците, сърцето.

През юли 1610-а Меризи потегля с лодка от Неапол, където малко по-рано е станал жертва на мистериозно нахлуване, към Порто Ерколе. Целта му е Рим, където с ходатайството на фамилия Колона и кардинал Боргезе се надява да получи опрощаване на присъдата, по тази причина носи скъпи картини като подарък за благодетелите си. Акостира в римското пристанище Пало (днешно Ладисполи), където като че ли бедите стартират още веднъж: той е задържан, може би простъпка или под подправен предлог и когато е освободен, лодката с картините е отплувала към Порто Ерколе, накъдето Караваджо се допуска, че се насочва пешком. Изтощен и болен, стига до Порто Ерколе, където умира от злокачествена тресчица, пишат множеството от биографите му. В тази тосканска околност се приема с 85% възможност, че са открити и костите му, положени след това там в траурен саркофаг. В по-късните години обаче се появяват радикално разнообразни хипотези за гибелта на художника: че е погубен от врагове завистници още преди да тръгне от Неапол, или в Пало от грабители, целящи да плячкосат скъпите картини, които носи. Даже има догатки, че като поръчители може да са забъркани кардинал Боргезе и вицекралят на Неапол. Контрастите в живота му поддържат мистиката:

 

той се мята сред гения и лудостта, богаството и бедността

 

триумфите и неуспехите, възхвалите и обругаването.

В последните 10 години се постанова тезата на проф. Винченцо Пачели от Университета в Неапол, подкрепена с документи и от архивите на Ватикана, че Караваджо е намерил гибелта си в Пало в Лацио, погубен от емисари на малтийските рицари с „ безмълвното единодушие на Римската курия “, задето е нанесъл кръвна засегнатост на един от тях. Вероятно художникът се е оказал жертва на скрит план или на проведено от страната ликвидиране. Като в най-страшните си кошмари, които в един от последните му шедьоври го „ карат “ да нарисува своя автопортрет в отсечената глава и подпухналото лице на Голиат.

В формалната версия, че Караваджо е умрял от болест в Порто Ерколе, нещо не се връзва, счита проф. Пачели. Между Пало, където акостирането му е документирано сигурно, и Порто Ерколе, където той сякаш бил дошъл „ пешком “, има 100 км, осеяни с блата. В документите, „ удостоверяващи “ гибелта на художника, има заличавания и корекции както във връзка с мястото, по този начин и на датата и аргументите за леталния край. „ Толкова доста неистини за прикриване на закононарушение, поръчано от кавалерите на Малтийския медал и утвърдено от Курията за елиминирането на една персона, която слага под подозрение правилата на догматичната религия на Църквата и се отнася към свещените „ истини “ без никакво възпитание “, разяснява ученият.

Проф. Пачели нападна и тезата, че умирайки от болест в Порто Ерколе, Микеланджело Меризи е бил заровен там. „ Ако се беше случило в дребния град, такава известна персона, освен това  брат на духовник, наложително щеше да получи тържествено заравяне в наличието на фамилията си и на доста именити клиенти, които са се състезавали да имат негови произведения. Ако в реалност Караваджо беше почетен с уместно обществено заравяне, можем да бъдем сигурни, че никой нямаше да не помни гроба му “, безапелационен е Пачели. Вместо това по-логично е да се мисли, заключава той, че неговите екзекутори – тези пратеници на малтийците, които към този момент са се пробвали да го убият в Неапол, са създали по този начин, че тялото на великия художник да изчезне, може би даже да е хвърлено в морето…
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР