Прожекции на нови български филми заемат голяма част от програмата

...
Прожекции на нови български филми заемат голяма част от програмата
Коментари Харесай

Предпремиера на документалния филм Живот от живота на Аполония

Прожекции на нови български филми заемат огромна част от програмата на " Аполония " тази година. Днес от 20.00 ч. в Созопол ще се състои предпремиерата на документалния филм " Живот от живота ",на който Българска национална телевизия е копродуцент.

Новият документален филм на Стефан Командарев е филм с идея, с доста мощно обръщение, отдаден на тематиката и проблемите, свързани с донорството и трансплантацията на органи в България.

В " Денят стартира " режисьорът Стефан Командарев описа, че когато са писали сюжета за кино лентата " Посоки ", където е наранена тази тематика, тогава точно е навлязъл в нея - какво се случва през днешния ден в страната ни, страна членка на Европейски Съюз, за какво трансплантациите стават все по-малко и по-малко. Идеята за документален филм зародила непринудено.

" България е първата страна в Източна Европа, която прави сърдечна трансплантация 86-а, прави бъбречна трансплантация от 69-а. Днес в България тези неща се случват все по-рядко. Има хиляди в листите за чакащи, там седят от години. По-скоро е като някаква присъда и по принцип отношението на едно общество към слабите, болните, възрастните, децата по някакъв метод е индикатор за диагнозата и за това какво се случва в България в днешно време ", разяснява Стефан Командарев.

Целта е да се опитаме да променим ориста на част от тези хора, които са в листата за чакащи - добави той. Режисьорът добави обаче, че единствено с идея не става - би трябвало да има здравна система, страна. Филмът по думите му не е медицински, а човешки.

Официалната премиера ще бъде в София на 11 септември на Sofia Summer Fest, ще тръгне по кината, а по-късно и Българска национална телевизия ще го излъчи.

Вижте филмовия откъс на кино лентата в ефира на Българска национална телевизия.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР