Производствените цени в България през октомври се понижават за пръв

...
Производствените цени в България през октомври се понижават за пръв
Коментари Харесай

Производствени цени у нас се понижават за първи път от четири месеца

Производствените цени в България през октомври се намаляват за пръв път от четири месеца насам при закъснение на техния напредък и на годишна база, регистрира Националният статистически институт. Излезлите през днешния ден данни са причина за известно намаляване на потребителската инфлация у нас през идващите месеци.

Общият показател на цените на производител в индустрията се намалява през октомври с 0,1% по отношение на септември, когато се увеличи с 0,5 на 100. По-ниски цени са регистрирани в добивната индустрия - намаляване с 1,0% и в преработващата индустрия - с 0,1%, до момента в който при производството и разпределението на електрическа сила се следи повишение на цените с 0,3 на 100.

В съпоставяне със същия месец на предходната година общият показател на индустриалните цени в страната се покачва през октомври с 2,3% след напредък с 3,7% през септември и откакто в средата на годината (през юни) беше отчетно покачване с едвам 0,9% (най-слаб напредък на цените на производител от ноември 2016-а година насам).

По-съществено нарастване с 10,2% по отношение на година по-рано записват цените при производството и разпределението на електрическа сила , топлоенергия и газ, до момента в който в добивната индустрия те нарастват с 5,9%, а в преработващата индустрия понижават с 0,3 на 100.

Индексът на цените на производител единствено на вътрешния пазар в България се покачва през октомври с 0,1% на месечна база и с 3,8% на годишна база (спрямо октомври 2018-а).

Цените на производител с отчитане оборота на фирмите на интернационалния пазар се намаляват с 0,3% на месечна база и остават на равнището от октомври 2018-а година.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР