Производителят на играчки „Мател” оповести, че Барби - появилата се

...
Производителят на играчки „Мател” оповести, че Барби - появилата се
Коментари Харесай

Куклата Барби ще води борба със сексистките предразсъдъци

Производителят на играчки „ Мател” оповести, че Барби - появилата се на пазара през 1959 година детска кукла, от която към този момент се оферират голям брой по-еманципирани версии, ще бъде употребена от учени, работещи над представянето на дамите и над сексистките стандарти, съобщи Агенция Франс Прес.

Целта на многогодишния план е да бъде привлечено публичното внимание върху „ разнообразни фактори, които пречат на дребните девойки да осъществят изцяло капацитета си”, се споделя в официално съобщение на компанията със седалище в Ел Сегундо, Калифорния.

Някои проучвания демонстрират, че още от 5-годишната си възраст девойките са по-малко склонни да считат дамите за интелигентни и стартират да губят доверие в качествата си, за разлика от момчетата, които не се сблъскват с сходни проблеми.

Феноменът се подхранва от културни стандарти, експлицитни сесксистки предубеждения и представяния на дамите и мъжете от медиите, се добавя в официалното съобщение.

Става въпрос за ограничаващи фактори, които въздействат върху метода, по който дребните девойки се възприемат и с който планът на „ Мател” се ангажира да води битка, финансирайки проучвания, представяйки положителни модели и създавайки общественост за взаимопомощ.

Марката „ Барби” ще финансира нови проучвания по тази тематика в Нюйоркския университет. „ Барби” се ангажира да работи дружно с учени за разпространение на проучванията. Проектът цели да запознае обществото със сексистки предубеждения и да събере тези, които поддържат дребните девойки, разясниха от „ Мател”.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР