Производителят на бебешка пудра Johnson`s Baby направи голямо съобщение по-рано

...
Производителят на бебешка пудра Johnson`s Baby направи голямо съобщение по-рано
Коментари Харесай

Причинява ли бебешката пудра рак? Johnson & Johnson плащат милиарди долари за искове. Защо?

Производителят на бебешка пудра Johnson`s Baby направи огромно известие по-рано тази седмица. Американската компания Johnson & Johnson (J&J) разгласи, че отделя 8,9 милиарда $ за погашение на искове, предявени поради известен хигиеничен артикул. Повече от 30 000 души са бомбардирали съдилищата с обвинявания, че бебешката пудра предизвиква рак. Съдържа талк, който от своя страна може да съдържа рискови примеси от канцерогенен азбест, изясняват бранителите на ищците. Някои хора, които са употребявали праха от години, са развили злокачествени тумори с течение на времето. Потърпевшите упорстват, че виновността е на производителя.

По-рано в няколко процеса съдиите откриха обвиняванията за потвърдени. Както стана известно на медиите, през 2016 година и през 2021 година Johnson & Johnson беше наказан да заплати 72 милиона $ и 2,5 милиарда $ на всяко от фамилиите на дами, умряли от рак на яйчниците.

Имаше обаче случаи, когато ищците губеха - J&J съумяха да потвърдят, че техният прахуляк няма нищо общо с това. И до през днешния ден компанията упорства: в хигиеничния артикул няма рискови дози примеси, прахът е безвреден. И ненадейно фармацевтичният колос реши да отдели пари за досъдебно „ споразумяване на всички сегашни и бъдещи искове “ на потребителите. Защо?

И до каква степен можете да се има вяра на изказванията за сигурността на пудрата? KP.RU зададе тези въпроси на специалистите.

ДАВАЙТЕ ПО-МАЛКО, ЗА ДА НЕ ЗАГУБИТЕ ПОВЕЧЕ

Ние сме възпитани и живеем в друга правна парадигма. А за американската система това е много постоянно срещано събитие, - разяснява парадоксалния на пръв взор ход на Johnson & Johnson, анализатор на фармацевтичния пазар, шеф по развиване на RNC Pharma Николай Беспалов. В Съединени американски щати форматът на консенсус е доста публикуван.

Казано по-просто, предприемачите, в това число в региона на фармацевтиката, постоянно имат вяра, че е по-добре да похарчите пари авансово и да сключите съглашение за споразумяване, с цел да прекратите бързо спора. А не да се биете дълго и настойчиво, рискувайки да загубите още повече в следствие и да понесете репутационни загуби. Досега обаче производителят на пудрата към момента се съпротивляваше и се опитваше да се пребори с искове в правосъдни каузи.

Всъщност към момента няма ясно схващане дали талкът на прахуляк може да аргументи рак. Резултатите от проучванията са спорни. Все още не са показани безапелационни доказателства за причинно-следствена връзка, отбелязва Беспалов.

Ако имаше недвусмислени доказателства за канцерогенност, то рисковият хигиеничен артикул трябваше да бъде неразрешен. Нито една от страните по света, в които се продава пудрата, обаче до момента не е въвела сходни ограничения. В същото време Johnson & Johnson разгласи прекъсването на продажбите на своя абсурден артикул през 2023 година (и в Съединени американски щати през 2021 г.). Но компанията го направи още веднъж по лична самодейност.

Може би са решили да не чакат, до момента в който най-сетне се появят неопровержими доказателства? Кой знае…

Между другото, J&J разгласи, че възнамерява да промени състава на пудрата и в бъдеще да употребява царевично нишесте вместо талк.

Johnson & Johnson настояват, че не са имали научни доказателства, с цел да подозират съществуването на нездравословни резултати на бебешката пудра. Вероятно компанията не е подготвена за пълноценно следствие, това носи репутационни опасности за нея. За да предотврати сходно развиване на обстановката, компанията прави обилни заплащания, - сподели Николай Крючков, претендент на медицинските науки, общоприет шеф на договорна изследователска компания, в ефира на радиостанция " Комсомолская истина ".

Като цяло е значимо да се извлекат поучения за бъдещето, счита специалистът. Всяко лекарство минава цялостни клинични изпитвания, прецизно тестване за вероятни забавени неподходящи резултати. Такива условия няма за козметиката, хигиеничните артикули, питателните добавки.

Снимка: EAST NEWS
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР