Производителят на акумулатори Монбат увеличава значително резултатите си за първите

...
Производителят на акумулатори Монбат увеличава значително резултатите си за първите
Коментари Харесай

"Монбат" очаква една от най-добрите си години през 2021 г.

Производителят на батерии " Монбат " усилва доста резултатите си за първите девет месеца на 2021 година, както по отношение на същия интервал на предходната година, по този начин и по отношение на прогнозите си за тази. Заради внезапното повишаване на електрическата енергия и природния газ обаче компанията ревизира надолу предвижданията си за последното тримесечие, въпреки че като цяло чака да регистрира една от най-хубавите си години, стана ясно на годшната среща с вложителите.

Публикуваният преди седмица самостоятелен доклад на сдружението, който включва единствено акумулаторния цех в Монтана, също сподели двуцифрен растеж на продажбите и съвсем удвояване на чистата облага (виж таблицата).
Наваксване
За първите девет месеца на 2021 година компанията регистрира растеж на броя на продадените акумулаторни акумулатори с 18% и изпреварващо нарастване на приходите от продажбите в дивизията (21%), които доближават близо 117 млн. евро, се разбра на срещата. Печалбата преди лихви, налози и обезценки (EBITDA) е малко под 18 млн. евро, което е с 27% повече от същия интервал на предходната година и 26% над резултата през предпандемичната 2019 година До края на 2021 година сдружението чака EBTDA да доближи близо 22 млн. евро, което е с 19% повече от миналата година. Резултатът обаче е също с към 9% под предходната прогноза, като проверката се дължи на поскъпането на електрическата енергия и газа.

Въпреки изненадващата енергийна рецесия обаче резултатите за 2021 година ще бъдат едни от най-хубавите, постигани от " Монбат ", в случай че не и най-хубавите, счита изпълнителният шеф Виктор Спириев. " Наваксахме това, което изпуснахме през 2020 година, която беше значително повлияна от коронавирус, и се върнахме на предстоящите равнища за растеж ", посочи той. За 2022 година компанията предвижда нарастване на EBITDA от най-малко 5%.
По думите на изпълнителния шеф Виктор Спириев " Монбат " към този момент се е върнала към очакванте равнища на напредък след коронавирус рецесията Фотограф: Цветелина Белутова Нова технология
Компанията чака да има построен и работещ цех за биполярни акумулатори в края на 2023 година или началото на 2024 година, стана ясно още на срещата. Преди две години " Монбат " купи технология за производството им от американската Advanced Battery Concepts и планираше да построи индустриална мощ във Враца. Заради прокурорските акици против мажоритарните притежатели братя Бобокови обаче планът беше замразен, а пандемията в допълнение забави възобновяването му. Сега обаче той още веднъж е на дневен ред. По думите на Спириев сега завършват тестванията на последните прототипи и резултатите са доста положителни. " Тази технология би ни помогнала да понижим значително оловото в батериите, да имаме по-конкурентна себестойност и да осъществяваме по-голям марж ", сподели той и добави, че при тази технология маржовете са към 40% спрямо 15% в съществуващото стандартно произвеждане.

За осъществяването на плана се обмислят два разновидността - да се търси европейско финансиране, защото той е обвързван с понижаване на въглеродните излъчвания и кръговата стопанска система, или привличане на стратегически сътрудник. Междувременно по думите на Спириев компанията може да стартира комерсиализация на новия вид акумулатори, като употребява завода на американския си сътрудник и по този начин да тества пазара.
Батерията за морски превоз беше сетрифицирана преди към година Източник: EAS Batteries Литиево-йонни акумулатори
От няколко години " Монбат " работи и в региона на литиево-йонните акумулатори, откакто закупи немската EAS Batteries, която създава такива артикули. Фокусът към този момент е ориентиран основно към индустриални приложения (за подводници и кораби), където компанията към този момент има сертифицирани акумулатори. Производството обаче е в дребен мащаб, като желанията са да се търси стратегичсеки вложител за разширение, което би осигурило основна възвращаемост на инвестицията.

В проектите на компанията е и да изследва опциите за създаване на артикули за запазване на сила. Със сигурност обаче " Монбат " не счита да навлиза в производството на литиево-йонни акумулатори за коли, посочи Спириев.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Енергетика 2 Политика 3 Образование 1 Енергетика 2 Здравеопазване 3 Политика 1 Енергетика 2 Образование 3 Енергетика Енергийна успеваемост
Макар че като отвесно интегриран производител, който самичък си осгурява огромна част от суровините, " Монбат " е относително добре хеджиран против повишаването на енергоносителите, то въпреки всичко оказва въздействие върху резултатите, уточни Спириев. В опит да ограничи резултата следващата година компанията ще конфигурира слънчеви панели в заводите си в Монтана и Добрич, които употребяват главно ток, въпреки че поради лимитираното място те ще покрият едвам към 10% от потреблението.

В рециклиращата дивизия на групата пък се работи за понижаване потреблението на газ, който е главното гориво. В момента тече пилотен план в завода в Сърбия, който се чака да понижи потреблението с към 40%. Ако се потвърди като сполучлив, същият модел ще бъде прибавен и в заводите в България и Румъния.

Производителят на батерии " Монбат " усилва доста резултатите си за първите девет месеца на 2021 година, както по отношение на същия интервал на предходната година, по този начин и по отношение на прогнозите си за тази. Заради внезапното повишаване на електрическата енергия и природния газ обаче компанията ревизира надолу предвижданията си за последното тримесечие, въпреки че като цяло чака да регистрира една от най-хубавите си години, стана ясно на годшната среща с вложителите.Публикуваният преди седмица самостоятелен доклад на сдружението, който включва единствено акумулаторния цех в Монтана, също сподели двуцифрен растеж на продажбите и съвсем удвояване на чистата облага (виж таблицата).
Благодарим Ви, че четете Капитал!
Вие употребявате конфиденциален режим на интернет браузъра си. За да прочетете публикацията, би трябвало да влезете в профила си.

Всеки консуматор може да чете до 5 публикации месечно без да има абонамент за Капитал.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Иглика Филипова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР