Производителите на EV имаха тежка година, като пазарната оценка на

...
Производителите на EV имаха тежка година, като пазарната оценка на
Коментари Харесай

Новата година ще донесе увеличено производство на EV въпреки ниските продажби

Производителите на EV имаха тежка година, като пазарната оценка на множеството от тях съществено спадна. Интерес към този вид транспортни средства има, само че той към момента не е задоволително огромен. Утвърдените производители стартират всеобщо произовдство на новите си електрически модели през 2023 година, като дребна част от тях ще надминат 50 хиляди продажби
Електрическите коли (EV) са новата вълна на автомобилния пазар, като някои от най-големите производители са съсредоточени точно върху този сегмент. През предходната година пазарната стойност на американския производител на EV Tesla даже надмина 1 трлн. $, което е сигурен симптом за цената на задвижваните от акумулатори коли.

Тази година обаче обстановката е радикално друга, като инфлацията и повдигането на главните лихвени проценти изтриха голяма част от цената на фирмите в сектора. Проблеми с веригата за доставки, растящите разноски, възходящата конкуренция и опасността от евентуална криза са друга причина акциите на производителите на EV да бъдат нестабилни сега. Rivian, която имаше по-висока пазарна стойност от Ford Motor малко, откакто стана обществена през 2021 година, загуби повече от 70% от оценката си през последната година. Производителят на електрически ванове Arrival предизвести, че може да остане без капитал в границите на идната година. Lucid Group, която разполага със суверенния фонд на Саудитска Арабия като един от акционерите си, изпитваше съществени усложнения със основаването на първокласните електрически автомобили Air. Акциите на китайския съперник на Tesla - Xpeng, изгубиха повече от 80% от цената си.
Реклама
Очакванията на анализатори са, че производството на EV ще се усили. Това се дължи както на огромния интерес на редица държавни управления към този вид чист превоз, по този начин и от желанието на към този момент откритите играчи на автомобилния пазар, написа в разбор Reuters.

Автомобилната промишленост влага повече от един трилион $, с цел да не изостането от прекосяването от мотори с вътрешно горене към електрически транспортни средства. Компании от Детройт до Шанхай към този момент се насочват единствено към този сегмент от пазара, което в огромна степен се дължи на желанието на управляващите да понижат нездравословните излъчвания, които отпускат колите на бензин и дизел. Европейският съюз (ЕС), както и Калифорния, дефинираха 2035 година като краен период за прекратяването на продажбите на нови пътнически транспортни средства с мотори с вътрешно горене.

Това допуска сериозен растеж в предлагането на EV, като през тази и предходната година огромна част от обичайните водачи на пазара показаха огромен брой нови модели. Желанието за прекосяване към по-екологичните нови коли явно е налице при производителите, само че по този начин ли е и при потребителите? Търсене има, само че то не е задоволително В Китай - най-големият авто пазар в света, електрически транспортни средства държат към 21% от пазара. В Европа на електрическите автомобили се падат към 12% от общите продажби на пътнически транспортни средства, а в Съединените щати пазарният дял на EV е единствено към 6%.

Това е разследване на композиция от разнообразни фактори. На първо е относително ниското доверие на потребителите. Инфраструктурата от зареждащи станции към момента не е близо до новито, което е нужно за цялостно поддържане на огромен брой EV. Пробегът им с едно зареждане, въпреки и да е непрекъснато възходящ, към момента не е задоволителен.
Реклама
Проблемите във веригата на доставки също имат отражение върху бранша. Едно от най-осезаемите последици от тези усложнения е възходящата цена на батериите за EV поради дефицита на основни материали като никел и кобалт. Несигурността по отношение на държавните дотации, които би трябвало да насърчат покупките на EV на главните пазари като Съединените щати, Китай и Европа, също оказва въздействие.

До 2029 година електрическите транспортни средства може да съставляват една трета от пазара в Северна Америка и към 26% от колите, създадени в международен мащаб, сочат данни на консултантската компания AutoForecast Solutions. Продажбите на електрически транспортни средства евентуално няма да се усилят по плавна, непрестанно възходяща крива, сподели президентът на AFS Джо Маккейб. Ако има криза през идната година, както предвиждат доста икономисти, това ще забави в допълнение разрастването на пазара.

Wards Intelligence предвижда, че транспортните средства с вътрешно горене ще съставляват малко под 80% от продажбите в Северна Америка през 2027 година Въз основа на продуктовите проекти на автомобилните производители, анализаторът на Wards Хейг Стодард съобщи, че производителите " чакат мощен размер на колите с мотор с вътрешно горене да се насочи към идващото десетилетие ". Производителите изпреварват потребителите През 2022 година одобрени автомобилни производители като Mercedes, Ford и General Motors показаха десетки нови електрически модели в опит да пресечен господството на Tesla и новите играчи. Масовото произвеждане на множеството от тези транспортни средства стартира през 2023 и 2024 година

До 2025 година в Северна Америка може да има 74 разнообразни модела електрически транспортни средства, счита Маккейб. Но той предвижда, че по-малко от 20% от тези модели евентуално ще се продават в размери над 50 хиляди броя годишно, което се отдава на към този момент упоменатите аргументи. Автомобилните производители може да останат с прекалено много нишови модели и прекомерно огромен потенциал. Забавящите се стопански системи също заплашват общото търсене на коли в Европа и Китай през идната година, което усилва опцията от сериозен остатък на създадени коли.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР