Производители от мидени ферми по Черноморието алармират, че на пазара

...
Производители от мидени ферми по Черноморието алармират, че на пазара
Коментари Харесай

Незаконно добивани миди се предлагат на пазара

Производители от мидени ферми по Черноморието сигнализират, че на пазара се оферират миди добивани посредством неразрешеното от закона тралене и драгиране, оповестява Българска национална телевизия.

Това реализира дъмпинг на цената на продукта, а нерегламентираният генезис на мидите може да е рисков за здравето на потребителите.

Инспекторите от Българската организация по сигурност на храните и Изпълнителната организация по риболовство и аквакултури правят непрекъснати инспекции, само че мъчно могат да се преборят без законодателни промени. Оттам показват, че за този летен сезон се оферират само регламентирани миди по заведенията за публично хранене.

51 са риболовните кораби, които имат позволение за леководолазна активност за рандеман на миди и скариди. Реално обаче 29 плавателни съда се занимават с улов на черна мида. Тази година потреблението на миди по заведенията и комерсиалната мрежа е по-голяма, по тази причина и уловът е в пъти по-голям от предходната. Затова и инспекциите на инспекторите от ИАРА И БАБХ са засилени.

Ако риболовните кораби добиват черна мида посредством леководолазна активност те нямат ограничавания в улова. Проблем се появява когато тралят дъното, тъй като унищожават местообитанията и на мидата и на рибата. С това не са съгласни производители на миди от мидени ферми, които упорстват за прекъсването на тези неприятни практики.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР