Производители и търговци ни заблуждават с неясни и непълни етикети

...
Производители и търговци ни заблуждават с неясни и непълни етикети
Коментари Харесай

Магазините измислиха нов начин да ни мамят

Производители и търговци ни заблуждават с неразбираеми и непълни етикети на храните. Не са малко и случаите, в които подобен изобщо липсва.

Глобата за сходно нарушаване стартира от 25 хиляди лева. Някои от въпросите се поемат от Комисия за защита на конкуренцията (КЗК), които образуват производства по тях, където глобата може да доближи и над 200 хиляди лв. Това каза председателят на сдружението " За налична и качествена храна " доктор Андрей Велчев, представен от " Телеграф ".

Проблемите

" Проблемът с всички тези артикули, на чийто етикет написа " 100% естествен ", " 100% със наличие на... ", ни заблуждават със сложността на един етикет и най-много с това, че един производител носи отговорност това, което написа, сигурно да се съдържа, а това не постоянно е по този начин.

Най-много ни търсят хора, които се грижат за здравето си поради сърдечно-съдови проблеми, диабет и други. Етикетите са подвеждащи от време на време.

Нискокалоричен не постоянно значи, че той съдържа нужния брой калории, който има истинският артикул на дадена марка. Така е и с нискомаслените и с ниското наличие на въглехидрати ", разяснява той.

По думите му същото се отнася и за наличието на захарите, които постоянно се бъркат със захар, като акцентира, че плодовата захар също би могла да увеличи равнищата на един диабетик. Той прикани хората деликатно да четат етикетите и да наблюдават за Е-тата и всички типове хранителни добавки, които от време на време са нездравословни за здравето.

" Няма удобни добавени по изкуствен метод съставки в дадена храна ", счита Велчев и добави, че преди време се е изписвало, че е допустимо в даден артикул да се съдържат други субстанции, свързани с другите типове производства в едно дружество.

Велчев предложи да бъдем деликатни и във връзка с храните, които се продават за био, както и така наречен фермерски артикули.

Етикети

Това, което нормално тревожи потребителите, е неразбираемото изложение на етикетите. " Когато става дума за възрастни хора, има етикети, които са написани с прекомерно малък шрифт. В случая с вносни артикули, създадени в трети страни, там може да липсва прибавен етикет на български език ", добави още ръководителят.

" Тези, които съдържат стевиа да вземем за пример, тя по този начин е разказана, че не излиза наяве какъв вид е и дали е подобен вид сурогат на захарта, какъвто организмът ни може да поеме ", акцентира Велчев.

Той показа, че от КЗП им съобщили за протеиново барче, на което пишело, че е без захар, а след проучване се открило, че е цялостно със сладката субстанция.

По думите му потребителят към този момент е влезнал в ролята си на непрекъснат орган за инспекция на това какво ни се продава, от ден на ден си търси правата.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР