Прогресивните промени в организма при стареене могат да се дължат

...
Прогресивните промени в организма при стареене могат да се дължат
Коментари Харесай

Дължината на гените се оказва по-важна от функцията им

Прогресивните промени в организма при стареене могат да се дължат на проблеми с генната експресия. С напредването на възрастта генната експресия става по-трудна при дълги гени, твърди обява в сп. Trends in Genetics.

Дължината на гените се оказва по-важна от съответната им функционалност, според четирите групи учени от Испания, Холандия, Германия и Съединени американски щати, взели участие в проучването. По-дългите гени имат повече елементи, които могат да бъдат повредени.

Чрез нервните кафези учените разкриват връзката сред стареенето и невродегенеративни болести - гените, свързани с натрупванията в мозъка при болест на Алцхаймер са дълги. Увреждането на самите гени също е обвързвано с ускорено стареене и е обвързвано с фактори като оксидативен стрес, облъчване с радиация, тютюнопушене и постоянен банкет на алкохол, предава Bulgaria ON AIR. 

Не е известно по какъв метод дължината на гените въздейства на функционалността на клетките.  Късите гени са по-податливи на промени, до момента в който дългите не се променят, само че имат по-висок брой взаимоотношения с други гени. 

Редовният спорт и здравословното хранене са образец за действия, водещи до позитивни епигенетични промени, само че когато страдаме от инфекциозна болест дадени гени биха могли да бъдат изключени от патогена за намаляване на организма. 

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР