Програми за разпознаване на лица, локализиране на телефони – китайската

...
Програми за разпознаване на лица, локализиране на телефони – китайската
Коментари Харесай

Как китайската полиция използва технологиите за следене на протестиращите

Програми за различаване на лица, локализиране на телефони – китайската полиция употребява комплицирани средства за наблюдаване за да следи протестиращите, взели участие в неотдавнашните демонстрации, и да ликвидира историческата вълна от яд. Фрустрацията, провокирана от строги и продължителни санитарни ограничавания, докара до огромни безредици, невиждани от десетки години.

През уикенда стачкуващите скандираха и политически претенции, някои настояха даже за оставка на президента Си Цзинпин. Пекин прибегна към „ репресии “ и задейства мощен боеприпас от принадлежности за сигурност, употребявайки най-модерни средства за наблюдаване, с цел да следи стачкуващите.

„ В Пекин, Шанхай и Кантон (Гуанчжоу, б. пр.) полицията наподобява е употребила прекомерно високотехнологични способи “, изяснява за Агенция Франс Прес адвокатката Ван Шъншън, която дава на стачкуващи безвъзмездни юридически съвещания.

„ В други градове те евентуално са разчитали на камерите за наблюдаване и на лицевото различаване “, прибавя специалистката по човешки права, работеща в Шънчжън.

Полицията в Пекин имаше опция да употребява данни от локализиране на телефони, засечени със скенери на самото място на митингите. Също и да получи информация от такситата, с които бяха пристигнали стачкуващи, като сканира санитарните им пропуски.

Мнозина поданици на Пекин „ не схванаха за какво ги търси полицията, щом просто са минавали край мястото на демонстрацията, без да вземат участие в нея “, изяснява адвокатката.

В Шанхай полицията извика на разпит хората с открита локализация и конфискува телефоните им, „ вероятно с цел да изтегли от тях всичките им данни “, добавя тя.

Страх и параноя

В Кантон локални хора споделили с адвокатката, че сметките им в криптирания месинджър Телеграм били хакнати, откакто те заявили самоличността си пред полицията, тръгвайки на проява.

Акаунти в „ Телеграм “ на стачкуващи, арестувани в Пекин, останали дейни съгласно техни другари, говорили с адвокатката – това подухва мисълта, че полицията е имала достъп до тях.

В случай на паника стачкуващите поддържат връзка между тях в криптирани дискусионни групи, налични само благодарение на Ви Пи Ен стратегии – програмен продукт, който в Китай е противозаконен.

Когато се оповестява за нови арести и полицейски напън, те си разменят препоръки по какъв начин да не позволяват внедряване на полицейски сътрудници и рекомендации от адвокати по какъв начин да се държат на разпити, по време на арести и при изземане на телефоните им.

С оглед възможни полицейски инспекции те би трябвало непременно да изтриват от телефоните си всяка диря от демонстрации, в това число историята на чатовете, видеата и фотосите.

Жител на Пекин съобщи пред Агенция Франс Прес, че в неделя следобяд и във вторник вечерта полицията арестувала двама негови другари, взели участие в демонстрации в Пекин и Шанхай.

Шанхайският му другар бил освободен в понеделник вечерта, само че полицията задържала телефона му, добави столичанинът, поискал анонимност от съображения за сигурност.

Китайските обществени мрежи са под строго наблюдаване и всеки консуматор, разгласил наличие по отношение на демонстрациите, може елементарно да бъде открит, защото платформите събират същинските имена на бъдещите клиенти.

„ Съдържанието на телефоните и на постовете в обществените мрежи с цялостна сигурност се претърсва, било то в действителния живот или онлайн “, съобщи Жуй Чжун, анализатор на китайските проблеми от вашингтонския център „ Уилсън “.

„ Никакъв персонален живот “

Агенция Франс Прес видя по какъв начин редица служители на реда снимат стачкуващите на митинга в Пекин в неделя – мнозина от тях действаха неопитно, работейки с дребни портативни камери.

Една демонстрантка съобщи за Агенция Франс Прес, че дружно с петима нейни другари е била извикана в локалната полиция, откакто групата взела участие в неделния протест в квартала на посолствата.

После, във вторник, била откарана в полицейското ръководство, само че в последна сметка я изпъдили, тъй като нямала скоро изработен тест за коронавирус.

В Шанхай кореспондент на Агенция Франс Прес бе свидетел на голям брой арести и откри, че полицията ревизира принудително дали в телефона на един от стачкуващите участват задгранични обществени мрежи, блокирани в Китай, които се употребяват за разпространение на информация за демонстрациите.

„ Какво значи право на персонален живот? Вие нямате никакъв персонален живот “, декларирал даже един служител на реда на 17-годишен стачкуващ, който показа аудиозапис от случката, станала в понеделник в Шанхай.

Адвокатката Ван Шъншън съжалява, че „ толкоз напреднали технологии “ се употребяват „ във връзка обществени демонстрации “, а не „ когато хора изчезват или ги убиват при престъпни закононарушения “.

Тя споделя, че „ доста я натъжава “ потреблението на тази „ толкоз ефикасна технология (...) по несъответствуващ метод “: „ Щом могат да ни вземат телефоните и да ги манипулират, както си желаят, щом могат да влизат в нашите сметки (без наше съгласие), какъв брой независимост ни остава? “.

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР