Програмата Заедно срещу рака на дебелото черво“ се разгръща като

...
Програмата Заедно срещу рака на дебелото черво“ се разгръща като
Коментари Харесай

Кампания за безплатни изследвания за рак на дебелото черво започва днес у нас

Програмата „ Заедно против рака на дебелото черво “ се разпростира като огромна самодейност, която започва през интернационалния месец за битка с рака на дебелото черво

Кампанията „ Заедно против рака на дебелото черво “, самодейност на Фондация „ Лъчезар Цоцорков “, към този момент е отворена за хората от цяла България. Програмата дава опция за изцяло гратис лабораторно проучване, което може навреме да алармира за подлото заболяване, оповестяват уредниците.

Близо 6000 безвъзмездни скринингови теста бяха направени в София по време на пилотната стратегия на Фондацията, която завърши предходната година. Инициативата беше подкрепена с експертизата на водещите експерти в региона на онкологията и гастроентерологията - проф. доктор Галина Куртева, проф. доктор Панайот Куртев, проф. доктор Крум Кацаров и доктор Росица Кръстева.

Липсата на ясно изразени признаци в началните стадии на заболяването води до късно диагностициране, когато възможностите за лекуване доста понижават. Именно заради тази значима специфичност ракът на дебелото черво е втората най-честа причина за гибел при онкологичните болести в България. Той е вторият най-често срещан рак при дамите и трети по периодичност при мъжете в страната. В същото време последните данни на Организацията за икономическо сътрудничество и раз и Европейска комисия демонстрират, че България е единствената страна в Европейския съюз, в която се регистрира увеличение на смъртността от рак. Страната ни изостава във връзка с предварителната защита, ранната диагностика, лекуването и преживяемостта на пациентите с онкологични болести.

Програмата „ Заедно против рака на дебелото черво “ се организира в сходство с рекомендациите за скрининг в Европейски Съюз и ще бъде подкрепена с дейна осведомителна акция в националните медии, както и с онлайн просветителна акция за експерти. Скрининговото проучване, което съставлява тест за окултни кръвоизливи, е бързо и безусловно безболезнено, a до момента беше допустимо да се извърши посредством НЗОК единствено за хората с рискови фактори за развиване на заболяването. В програмата имат опция да се включат всички мъже и дами на възраст 50-74 година Желаещите да се тестват би трябвало да дават фекална проба в една от над 300-те лаборатории в страната, част от партньорската мрежа на Програмата. В помощ на всички искащи действат безвъзмезден народен номер 0800 202 80 и информативен уебсайт testvai.bg.

,,Причината да стартираме акцията за скрининг е напълно човешка и доста персонална – Фондацията е основана точно в памет на починалия проф. Цоцорков, който не съумява да се пребори с подлото заболяване. Ние знаем, че ключът към предотвратяването на рака на дебелото черво се крие в ранното разкриване на заболяването ”, споделя Йоана Маринова, изпълнителен шеф на Фондация „ Лъчезар Цоцорков “.

,,С всяка наша стъпка ние се борим да променим и подобрим здравната система в България и да помогнем на хиляди хора и техните фамилии. Сега, със старта на Националната скринингова акция, всеки човек от всеки завършек на България ще има опцията да се тества гратис и да се погрижи за здравето си ”, прибавя Елена Джамбазова, програмен шеф “Здравеопазване ” във Фондацията.

Фондацията изрича сърдечната си признателност към актьорите Теодора Духовникова и Захари Бахаров, които безплатно вземат участие в акцията и дават публичност на тази по този начин значима за обществото ни самодейност.

Кампанията се организира и със съдействието на Министерството на здравеопазването, а главен медиен сътрудник е Българското национално радио.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР