Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) е една от

...
Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) е една от
Коментари Харесай

Какво дава селската програма на ЕС на младите фермери

Програмата за развиване на селските региони (ПРСР) е една от най-популярните ограничения за подкрепяне на младите фермери. През сегашния програмен интервал началната помощ за младите аграрни стопани, има за цел да усили техния дял, което е належащо както за устойчивото развиване, по този начин и за структурната промяна в бранша. Това уточни министърът на земеделието Румен Порожанов в отговор на въпрос от депутатите от Българска социалистическа партия Светла Бъчварова и Николай Пенев, представен от Българска телеграфна агенция.

Порожанов посочи, че досега по мярката са извършени два приема, първият от които през 2015 година с общ бюджет - 35 млн. евро. Общо постъпилите заявки за подкрепяне в границите на този банкет са били 2 664, от тях утвърдени са 1400. Това удостоверява и вашето изказване, че парите не са задоволително, разяснява Порожанов.

Приемът, завършил преди няколко дни, е с бюджет от 22 млн. евро, остатъчен бюджет по мярката с 1800 планови оферти с размер на декларираната финансова помощ от 45 млн. евро, което е два пъти повече от първия банкет.

Специално внимание е отделено и с помощта за повишение на квалификацията по други ограничения от програмата. Младите фермери получават поддръжка и с подмярка 4.1 за вложения в земеделските стопанства, с което те могат да разширят фермите си, уточни Порожанов. Подпомагането по мярката предизвиква приемствеността на поколенията, съдействието сред обособените стопани, посредством подкрепяне на групи и сдружения за предложение на пазара и предпазване на продукцията.

С правилник от 2017 година на Европейски Съюз се дава опция за увеличение на ставката за единно заплащане на повърхност за младите стопани от 25 на 100 до 50 на 100, напомни още министърът. С изменението на закона младите фермери в този момент получават за първите 30 ха за подкрепяне 50 на 100 от размера на заплащанията по тази скица, изясни той.

В договарянията за новата обща селскостопанска политика, които текат в този момент, Министерството на земеделието ще упорства за подкрепяне на младите аграрни стопани, тъй като застаряването на работещите в този отрасъл е голям проблем в международен мащаб. Дигитализацията и цифровото земеделие също основават предпоставки за навлизането на по-млади в този бизнес, тъй че " по - огромната тематика ще бъде какво да заложим като народен инструментариум в допълнение, поради на това, че парите в никакъв случай няма да стигат, още повече с понижението на новия бюджет за земеделие с 15 % ", уточни Порожанов.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР