Програмата на тазгодишните Празници в Долината на тракийските царе, организирани

...
Програмата на тазгодишните Празници в Долината на тракийските царе, организирани
Коментари Харесай

Долината на тракийските царе: Разнообразна програма подготвя Община Казанлък

Програмата на тазгодишните Празници в Долината на тракийските царе , проведени от Община Казанлък, ще стартира на 23 август и ще продължи до 3 септември. Това оповестява кметът Галина Стоянова в формалната си Facebook страница. 

Начало на празниците ще бъде сложено с показване и тестване на обективите “Сигма ” в единствения в България Музей на фотографията и актуалните образни изкуства . Официалното разкриване ще бъде на 25 август, когато ще бъде връчена премията на името на проф. Александър Фол, а вечерта ще продължи с концерт на Биг Бенд Благоевград с началник Борис Янев. 

Подготвят се още кино под звездите, музикална вечер с бардове от цялата страна, концерти, изложения, фотосесия за деца, излиза наяве от предварителната стратегия, оповестена в формалния интернет уебсайт на локалната администрация. В нея са включени и няколко събития, отдадени на джаза – показана ще бъде биографична книга за живота на доктор Емил Илиев, създател на интернационалния фестивал в Банско, а фотографът Константин Зайков ще показа за повторно в границите на празниците своя авторска галерия. 

За поредна година ще се състои и научната конференция “Проблеми и проучвания на тракийската просвета ”, която ще събере траколози от цялата страна, а на брега на язовир Копринка и античния град Севтополис Държавна опера – Стара Загора ще показа балета “Гето ” по музика на Клезмер и Горан Брегович и мюзикъла “Есмералда ” по романа на Виктор Юго “Парижката Света Богородица ”. 

Празниците в Долината на тракийските царе са от многото събития в богатия културен календар на града. Те сплотяват обичайни и модерни форми на разнообразни типове изкуства – музика, изобразително и театрално изкуство, снимка и нови технологии. Стремежът на Община Казанлък е по разнороден и актуален метод да се разпространява богатото културно завещание на античните траки. 

Освен „ Долина на розите “, през 90-те години на 20 век археолозите преоткриват благосъстоянията на Казанлъшката долина и ѝ дават името „ Долината на тракийските царе “. В региона са открити повече от хиляда могилни некропола, а от 2005 година насам Община Казанлък посвещава последните дни на лятото на културата и изкуството на траките, като провежда редица забавни събития за друга аудитория. В основата на празниците са освен многочислените археологически открития на тракийски гробници и храмове, само че и скъпи находки и свидетелства за тракийския метод на живот. Освен Казанлъшката тракийска гробница, която е под егидата на международното културно завещание на ЮНЕСКО, администрацията е осигурила финансиране на най-значимите некрополи на траките като „ Голяма Косматка – гробницата на Севт III “, храмът в могила “Шушманец ”, както и „ Хелвеция “, „ Грифони “ и “Оструша ”. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР