Програмата има за цел да намали несъответствието между уменията, които

...
Програмата има за цел да намали несъответствието между уменията, които
Коментари Харесай

Момчил Неков: Социалното липсва в новата европейска програма за умения

Програмата има за цел да понижи несъответствието сред уменията, които хората получават посредством образованието, и уменията, нужни в действителна работна среда. Тя е предопределена да усъвършенства качеството и приложимостта на уменията, с цел да отговори на потребността от бързо изменящ се пазар на труда и да увеличи разбирането за уменията и квалификациите на европейския пазар на труда.

Според Неков, би трябвало да се ускори общественото измерение на Програмата за умения. Предложеният от Европейската комисия пакет от ограничения не предлага дълготрайна визия, която да обгръща и присъединяване в предучилищно обучение. Борбата с ранното отпадане от учебната система, за жалост също не е застъпено. Днес в границите на Европейски Съюз има към 70 милиона души, които не разполагат с базови умения като четене, писане и броене. Той счита,че единственият метод за превъзмогването на този проблем е вложението в приобщаващо обучение, което да дава отговор на обществените провокации и да обезпечава еднакъв достъп за всички.



Евродепутатът е на мнение, че през днешния ден работодателите не търсят толкоз дипломи за висше обучение. Те имат потребност от амбициозни хора, притежаващи необятен набор от хоризонтални умения като работа в екип, самонадеяност, лидерски качества и предприемачески дух. ”Истината е, че придобиваме най-разнородни умения отвън формалната просветителна система. Създаването на системи за валидиране на неофициалното и независимо учене в Европейски Съюз ще бъде крайъгълният камък за триумфа на Програмата за умения” добави Неков.

”Еврокомисията слага акцент и върху развиването на цифрови умения. Смятам, че с цел да бъдат действително ефикасни националните тактики за поощряване на цифровите умения, би трябвало да се обърне особено внимание на ролята на учителите във всички равнища на образованието. Нека не забравяме, дигитализацията и новите технологии са огромно предизвикателство и за тях. За да пожъне триумф Програмата за умения, учителят би трябвало да е основно настоящо лице. Трябва да се усили привлекателността и на професионалното обучение и образование. Смятам, че точно практическото образование и дуалното обучение имат капацитета да се оправят с казуса на дефицит на умения”. Това съобщи Момчил Неков в дебата преди гласуването на проекторезолюцията.

От 2015 година в България действат няколко плана за дуално образование. По тях през днешния ден работят над 15 учебни заведения в 11 български града и 70 компании. До 2019 година плановете ще обзет над 1200 ученика.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР