Програма Достъп до информация (ПДИ) настоява за възстановяване на производството

...
Програма Достъп до информация (ПДИ) настоява за възстановяване на производството
Коментари Харесай

ПДИ: Не бива властта върху достъпа до информация да е в ръцете на един съдия

" Програма Достъп до информация " (ПДИ) упорства за възобновяване на производството на две правосъдни инстанции по делата за достъп до информация. Организацията предизвести във вторник, че настоящето състояние може да съществено " корумпира правната среда ".

През януари влязоха в действие огромните промени в Административнопроцесуалния кодекс (АПК), които оставиха делата за достъп до социална информация напълно в ръцете на районните административни съдилища. Допреди това решаващата дума имаше Върховният административен съд.

" През 2018 година беше нанесен най-тежкият удар върху Закона за достъп до социална информация (ЗДОИ) ", разяснява адв. Александър Кашъмов, началник на правния екип на ПДИ. Според него анулацията на втората правосъдна инстанция в дълготраен проект ще корумпира правната среда.

Проблемът е сериозен, а отчет на ПДИ сочи, че отводите на институциите за достъп до информация се усилват. През предходната година те са към този момент над 1000, което води и до увеличение на жалбите на жителите пред съдилищата. Кашъмов заяви, че през предходната година има над 200 случая, в които съдилищата са отменили или изменили отводите на институциите да дават информация.

" В този подтекст съдилищата се явяват основен фактор, с цел да може да има надзор и да бъдат преодолени трендовете по секретност ", разяснява адв. Кашъмов. Той изясни, че антикупционната комисия (КПКОНПИ) е институцията с най-вече анулирани от съда отводи за даване на информация на жители.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР