Прогнозата за състоянието на атмосферния въздух за днес и утре

...
Коментари Харесай

Паргов: СО е на път да отбележи още една нулева година в борбата с мръсния въздух |

Прогнозата за положението на атмосферния въздух за през днешния ден и на следващия ден е мощно притеснителна – тройно превишаване на равнищата на фини прахови частици. Всичко това се случва в изискванията на вилнееща пандемия от Covid-19. Известно е, че фините прахови частици способстват дифузното разпространяване на ковид. Мръсният въздух доста покачва риска от развиването на респираторни болести, каквито провокира този вирус. 

Това сподели водачът на Българска социалистическа партия – София Калоян Паргов в декларация от името на групата на социалистите в СОС началото на днешната сесия.

„ Всеизвестно е, че битката със замърсяването на въздуха се реализира с няколко съществени инструмента – предварителна защита, измервания и прогнози, хигиена и стимулирането на използването на градски превоз “, напомни той.

По думите на Паргов на този декор Столична община е на път да означи още една нулева година от реализацията на плана за замяна на битовите уреди на твърдо гориво – дърва и въглища с екологична опция. „ Програмата буксува и следващите банални оправдания няма по какъв начин да бъдат употребявани за следващ път “, съобщи водачът на Българска социалистическа партия – София.

Той уточни, че на територията на Столична община са ситуирани 22 сензорни станции за ФПЧ10, азотен диоксид, озон, въглеродeн диоксид и серен диоксид. „ Те не дават отговор на условията за качество на данните според европейското и национално законодателство. Това значи, че няма никакъв смисъл от тяхната работа. А информацията от тях не може да бъде употребена за взимане на съответни управнически решения “, посочи Калоян Паргов и попита дали тези немеродавни данни се употребяват или от 5-те лицензираните станции на Изпълнителната организация по околната среда за надзор на въздуха, когато би трябвало да бъде въведен „ зелен билет “ или съзнателно се употребяват занижени данни, с цел да се отсрочва до безконечност въвеждането му.

„ Смущаващо и притеснително е, че в актуалната изключителна епидемиологична конюнктура, при трайно и мощно повишени индикатори за замърсяване на атмосферния въздух и в случай, че времето към момента е изсъхнало и относително топло, улиците в София не се мият интензивно “, сподели ръководителят на групата на „ Българска социалистическа партия за България “.

Той сложи въпроса какво още би трябвало да се случи, че кметът и общинската администрация да стартират отговорно да се грижат за здравето и живота на софиянци. „ Какво още би трябвало да стане, с цел да излязат от тази заспалост? Това, че София е на 13 място в света по замърсяване на въздуха, не е ли задоволително стряскащо? “, попита Паргов.

„ Или чакате Европейската комисия да наложи следващите финансови наказания за това безхаберие и безнаказаност. А данъкоплатците, като се изключи че са принудени да дишат замърсен въздух и да боледуват, ще би трябвало да платят и сметката “, съобщи Калоян Паргов.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР