Прогнозата за по-високи цени на природния газ през април 2022

...
Прогнозата за по-високи цени на природния газ през април 2022
Коментари Харесай

Доставките на природен газ гарантирани, но на по-високи цени...

Прогнозата за по-високи цени на природния газ през април 2022 година бе доказана от новото управление на „ Булгаргаз “ ЕАД по време на инициираната от изпълнителните шефове на „ Неохим “ АД Стефан Димитров и Мирослав Димитров среща, която се организира на 11 февруари. В формалната си позиция от публичния снабдител акцентираха няколко довода, заяви Стефан Димитров. При такива равнища на цената на природния газ в България и Европа, цената на азотните торове остава извънредно висока, изясни той. Това от своя страна слага земеделските производители в затруднена обстановка и заплашва сполучливия край на стопанската година, разяснява изпълнителният шеф на химическия цех в Димитровград. В тази връзка от управлението на „ Неохим “ АД споделиха, че гръцките компании – производители на минерални торове, получиха обезщетения от 20 евро на MWh за употребявания от тях природен газ. И допълниха, че чакат българската страна също да започва такава процедура, като прецизираха, че това няма да е казус за Европейския съюз и Европейската комисия.

На срещата стана ясно още, че „ Булгаргаз “ ЕАД ще продължи да съблюдава контракта за доставка на природен газ за „ Неохим “ АД и при нужда ще доставя спомагателни количества, в случай че не са налице форсмажорни условия като механически проблеми, зародили в резултат на естествени бедствия или военни дейности в Черно море, изясни Стефан Димитров.

Във връзка с понижаването на цените на карбамида на интернационалните пазари, от управлението на торовата компания не поеха изрично ангажимент, че индустриалните мощности на „ Неохим “ ще продължат да действат през месеците март и април. И съществува вид да вземат също решение, което взеха през декември румънските фабрики - да прекратят активността си за неустановен интервал от време за да избегнат акумулирането на загуби. От компанията припомниха, че главната причина за прекратяване работата на румънските производители са високите цени на природния газ.

Свързани вести „ Неохим “ желае среща с новото управление на „ Булгаргаз “
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР