Прогнозата за нова вълна не е преувеличена. Всичко зависи от

...
Прогнозата за нова вълна не е преувеличена. Всичко зависи от
Коментари Харесай

Кунчев: Може да забраним влизането на руснаци в България заради коронавируса

„ Прогнозата за нова вълна не е пресилена. Всичко зависи от това, по какъв начин се развиват нещата към нас и по какъв начин се държим ние ”. Това съобщи пред основният държавен здравен контрольор доцент доктор Ангел Кунчев.

„ Определено има обстоятелства, които ни тормозят като продължаващото разпространяване на Делта разновидността на ковид. Има го на изток от нас в Русия, на запад от нас във Англия и Испания. Внимателно следим обстановката и, в случай че се постанова, ще наложим ограничения ”, добави той.

По думите му в новата заповед на здравния министър се планува тези страни да попадат в алена зона, откъдето не позволяваме влизане в България.

„ Знам какъв брой мъчно ще се одобри една такава ограничаваща мярка предвид на това, че всички чакаха постоянен туристически сезон, само че въпреки всичко най-важното е да предпазим страната от спомагателен импорт на разновидността “, добави основният държавен здравен контрольор

„ Ще желаяме включването на Русия в алената зона, в случай че нещата не престават по този начин. Това значи, че хора, които идват оттова, не могат да влизат в страната. Това не се отнася за български жители, които се прибират от Русия - всеки български жител може да влезе в страната “, уточни доцент Кунчев.

Той изясни, че в Португалия е изпаднала в тежка обстановка с помощта на това, че си внесе бразилския вид с доста гости от латиноамериканската страна.

„ Очаквам Финландия ще изпадне в доста неприятна обстановка, тъй като си внесе 500 позитивни, които бяха на мач в Санкт Петербург. Това желаеме да избегнем. Ясно е, че вирусът ще влезе в България, въпросът е това да не става бързо, стремително и с доста хора, с цел да можем да държим под надзор разпространяването ”, изясни здравният контрольор.

Нови правила за влизане в България са в действие от през днешния ден.Държавите по света ще бъдат разграничени на алена, оранжева и зелена зона, според от броя на болните от COVID-19. Хората, идващи от страни в зелената зона, ще влизат в България при най-облекчен режим. На идващите от оранжевата зона ще се вършат спомагателни проучвания, а тези от алената няма да бъдат допускани у нас. Списъкът ще се обновява всяка седмица.

„ Не можем да преустановим разпространяването на вируса въобще, само че се стараем да понижим интензитета на епидемията. 60% по-лесно се предава този вид и несъмнено не е по-леко протичането. Има данни и за по-тежко протичане някъде, само че като цяло няма кардинална разлика в тежестта на болестта. Има обаче разлика в скоростта на предаване. С по-малко количество вируси, отново поражда болестта. Ако има един болен, от 10 души ще се заразят 6-7 души. Има доста детайлности, които също са значими - какъв брой сте близо един до различен, отворен ли е прозорецът, или ползвате климатик. С по-малко количество вируси, отново поражда заболяване -. Това е особеността на индийския вид “, съобщи той.

По думите му има съществени заблуждения, че имунизациите не оказват помощ при този вид. „ Помагат и то доста, само че малко по-малко в сравнение с при другите варианти - при едната ваксина е с 6% по-малко, а при другата - с 2% по-малко. Целта, която гоним с имунизацията, е да няма тежко протичане и смъртен излаз, а в това отношение имунизациите се оправят отлично “, добави Кунчев.

 

 

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР