Прогноза на българските учени - след 30 години ромите в

...
Прогноза на българските учени - след 30 години ромите в
Коментари Харесай

Ромите в България ще са над 1 млн. след 30 години

Прогноза на българските учени - след 30 години ромите в България ще бъдат повече от 1 милион.

Делът им измежду трудоспособното население ще бъде 20%, само че образованието им ще продължи да бъде ниско, и това ще докара до проблеми с неналичието на квалифицирани фрагменти за пазара на труда.

Ромите в България са към 780 000 души, по данни на учените от Българска академия на науките сега, заяви БНР.

При преброяването преди 9 години броят им е доста по-малък, тъй като част от тях са се самоопределили като българи и турци.

Според прогнозите им пък през 2050 година те ще са сред 895 000 и 1 267 000 души. Това ще бъде към 22% от популацията на страната и 24 % от трудоспособното население.

В същото време при най-оптимистичния сюжет с интеграция, ромите с висше обучение ще са единствено 8 %, а тези със приблизително - 39 %.

" Това е доста тревожна наклонност, защото тази група над 15 години ще съставлява към една пета от популацията на България и ще има доста съществени проблеми с пазара на труда и обезпечаването на квалифицирани фрагменти ", сподели доцент Надежда Илиева, И-т по " Геофизика, геодезия и география ", Българска академия на науките.

Няма по какъв начин в развита европейска страна необразовано население да е запас на пазара на труда. Дори за най-ниско квалифицирана работа се желае езикова просвета и компютърна просветеност, споделят учените. И оферират:

" За всеки един проблем, изключително в демография и ромите, там където локалната власт е на мястото си и си прави работата и не чака на страната, нещата се случват. Има роля за мен и бизнеса, защото той страда от острия недостиг на работна ръка. Образованието - това е първата и решителната крачка, няма друго ", сподели доцент Георги Бърдаров, " Геолого- географски факултет ", СУ.

Във видинския квартал " Нов път " децата до 7 клас са обхванати в учебно заведение. Отпадат тези, които отпътуват за чужбина.

" Моите деца учат сега и желаят да завършат образованието си. Засега 12-ти клас, па по-натам каквото си решат ", сподели Валя Асенова.

Първите крачки за образоване на ромите към този момент са направени с програмата за обсег на просветното министерство.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР