profit.bgИзвестен с грандиозната си архитектура, красиви зелени площи и традиционни

...
profit.bgИзвестен с грандиозната си архитектура, красиви зелени площи и традиционни
Коментари Харесай

Най-добрите за живот градове в света през 2019 г.

profit.bg

Известен с грандиозната си архитектура, красиви зелени площи и обичайни кафенета, през днешния ден Виена има репутацията на доста привлекателен град.

Австрийската столица оглавява класацията на най-хубавите градове за живот в света за втора поредна година, постигайки съвсем съвършени резултати в категории, като непоклатимост, просвета и околна среда, обучение и инфраструктура, както и опазване на здравето.

Второто място се заема от Мелбърн, който предходната година Виена смъкна от позицията му на любимец през последните седем години, показва CNN.

Сидни, Осака и Калгари допълват топ пет в годишния Global Liveability Index, съставян от The Economist Intelligence Unit с присъединяване на 140 града по света.

Луси Ламстър Тюри - нюйоркчанка, която се мести във Виена през 2004 година и организира шопинг обиколки на града, показва, че австрийската столица я е научила по какъв начин да живее. 

" Идвайки от Манхатън, за мен беше мъчно да забавя, само че обичам темпото на Виена. Тя е относително тиха, чиста и с културно обилие, като в никакъв случай не съм се чувствала по-сигурна в Европа или в Щатите. Мислех, че в никакъв случай няма да привикна с това, че магазините са затворени в неделя, само че този факт промени живота ми - хората в действителност почиват тук, а персоналният им живот е толкоз значим, колкото и работата, " добавя тя.

Въпреки че топ 10 се господства от градове в Австралия, Канада и Япония, Европа като цяло се показва добре. Осем от първите 20 града в класацията са ситуирани в Северна Европа, като Копенхаген попада в топ 10 (9 позиция), а Цюрих, Франкфурт и Женева заемат местата 11, 12 и 14.

Хелзинки, Амстердам и Хамбург също влизат в топ 20, до момента в който Берлин и Люксембург са сложени надлежно на 21 и 23 позиция.

Хонолулу е най-високо класираният американски град (22 място), а Атланта, Питсбърг, Сиатъл и Вашингтон са в топ 40. Чикаго е класиран на 41 място.

Лондон и Ню Йорк заемат позиции 48 и 58. И двата града са оценени високо в категорията Култура, само че записват по-ниски резултати за инфраструктура и непоклатимост, с по-висок риск от престъпност и тероризъм.

Рейтингът за непоклатимост в Париж също се срутва с помощта на антиправителствените митинги на жълтите жилетки. Града падна с шест места по отношение на миналогодишното си класиране на 26 място.

Сингапур влиза в класацията под номер 40, а Дубай - под 70. Хонконг е класиран на 38 място, само че ранглистата е формирана преди последните политически катаклизми. Кайро и Ню Делхи се срутват поради екологични проблеми, като неприятно качество на въздуха и незадоволително доставяне с вода.

Дамаск в Сирия е оценен най-лош град за живот в света, следван от Лагос, Нигерия, и Дака, Бангладеш. Венецуелската столица Каракас е оценена като десетия най-лош град за живеене.  Карачи, Триполи и Хараре също влизат в този непрестижен топ 10.

Най-добрите за живот градове в света през 2019 година:

1. Виена, Австрия
2. Мелбърн, Австралия
3. Сидни, Австралия
4. Осака, Япония
5. Калгари, Канада
6. Ванкувър, Канада
7. Торонто, Канада
7. Токио, Япония
9. Копенхаген, Дания
10. Аделаида, Австралия

Най-лошите за живот градове в света за 2019 година:

1. Дамаск, Сирия
2. Лагос, Нигерия
3. Дака, Бангладеш
4. Триполи, Либия
5. Карачи, Пакистан
6. Порт Морсби, Папуа Нова Гвинея
7. Хараре, Зимбабве
8. Дуала, Камерун
9. Алжир, Алжир
10. Каракас, Венецуела

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
НАПИШИ КОМЕНТАР