Профилът на извършителя на атентата в Шарли Ебдо от 2015

...
Профилът на извършителя на атентата в Шарли Ебдо от 2015
Коментари Харесай

Владимир Чуков: България трябва да очертае какво означава радикален ислям

Профилът на причинителя на атентата в " Шарли Ебдо " от 2015 година, на атентата в Париж в края на същата година и на атентата в Ница е еднакъв. Сходен е и профилът на атентатора от Страсбург. Това е част от френското гето, което е неконтролируемо. Това разяснява в Сутрешния блок на Българска национална телевизия арабистът проф. Владимир Чуков.

Нападателят от Страсбург има " впечатляваща " престъпна биография - 27 произнесени присъди, 67 привиквания в полицията и 5 години от 29, които е излежал в пандиза - във френски и в немски затвори. Остава неразбираемо къде се е случила неговата радикализация, добави Чуков.

В отговор на въпрос какво кара тези хора да се радикализират, Чуков разяснява, че от гетото може да се чака всичко: " Той се усеща подценен, маргинализиран. Неговите приходи идват от кражби. Специализирал е в банкови кражби ".

Нападателят е бил част от листата за наблюдаване на хора, склонни към терористични дейности, само че на ниско равнище и не е бил следен от френските служби. Той е бил експерт по кражби и до този миг не е имал джихадистки прояви.
Проф. Владимир Чуков: Носителите на картончетата с " S " са общо 26 000, а 10% от тях са от Страсбург. Френските джихадисти, контингент от 1500 души, които са отишли в Сирия и Ирак, от които някои са се завърнали, 50 индивида са от Страсбург. Това е поради местоположението на Страсбург.
До този миг надвива мнението, че мотивацията не е терористична, само че държанието е на терорист, сподели още Чуков.
Проф. Владимир Чуков: Затворите са един от стандартните източници за радикализация. Много постоянно на такива места ще намерите радикали, които въздействат на други пандизчии, изключително когато са младежи, когато те са маргинализирани и попиват.
Относно проучванията на атентаторите в Париж през 2015 година Чуков съобщи, че тези хора имат предпочитание да бъдат част от френската страна - страната не може да обгърне цялата външна страна.
Проф. Владимир Чуков: Историята с " жълтите жилетки ", съгласно мен, има нещо сходно. Периферията, която е надалеч от центъра, доста мощен център, който доста неравнопоставено построява съотношенията сред ръководещи и управляеми.
България доста ясно би трябвало да очертае какво значи коренен ислям и да се откри вярна интерпретация. Това е един развой, който търпи развиване, съобщи още Владимир Чуков.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР