Профилактичните кампании включват още пакет грижа за ставите, изследвания за

...
Профилактичните кампании включват още пакет грижа за ставите, изследвания за
Коментари Харесай

В „ЛИНА”: Изследване с 34 показателя, полов хормон и туморен маркер по избор


Профилактичните акции включват още пакет грижа за ставите, проучвания за щитовидна жлеза  и ковид – биохимичен панел

 

Мащабната профилактична акция на здравна лаборатория „ ” продължава и през месеците септември и октомври 2021 година с шест нови пакета. Те включват съществени проучвания на понижени цени, като тяхната цел е да насърчат ранната предварителна защита и да оказват помощ в навременното лекуване на необятно публикувани болести.

 

Профилактичните акции важат в независимите филиали на лабораторията в област ,  като авансово записване или направление от лекар  не са нужни. Таксата венепункция е 2 лева

 

септември – октомври 2021 

Разширено  проучване на кръв с 34 индикатора: цялостна кръвна картина с 16 индикатора + кръвна захар, урея, креатинин, пикочна киселина, холестерол, HDL-холестерол, LDL-холестерол, VLDL-холестерол, триглицериди, билирубин-общ, билирубин-директен, АсАТ, АлАТ, Акционерна фирма, ГГТ, калий (К), натрий (Na), хлориди (Cl) на понижена цена от 51,50 лева на 25 лева. 

Това е една от най-комплексните профилактични акции на лаборатория „ ”, която дава информация за положението на бъбреците, черния дроб, равнищата на положителния и неприятния холестерол и електролитния баланс на организма. В нея е включена и цялостна кръвна картина, която е основата на всеки скрининг. Препоръчително е проучванията да се правят заран, на гладно.

 

Грижа за ставите: Витамин D, калций (Ca), фосфор (P), антистрептолизинов титър (ASO), ревматоиден фактор (RF) на понижена цена от 45 лева на 28 лева

Изследванията в акцията са подобаващи за пациенти  от разнообразни възрасти, които имат ставни проблеми - болки, зачервяване, отоци, лимитирана пъргавина, утринна вдървеност, дисторция на ставите и други признаци, насочващи към болести като ревматоиден артрит или артрит. Витамин D има многочислени функции в организма, спомагайки за здравината на костите и зъбите, имунната система, мозъка и нервната система, контролиране равнищата на инсулин. Той е значим при предварителната защита на диабет  вид 1 и 2. Едни  от симптомите  за недостиг на витамин D могат да бъдат болежка в костите и уязвимост в мускулите. Изследването на Витамин D се прави заран,  на гладно, две седмици след прекъсване на приема на лекарства и добавки, които го съдържат. 

Ревматоидният фактор (RF) се използва за откриване на заболяването ревматоиден артрит. Положителните резултати от този тест го доказват, само че негативните не го изключват изцяло. Ако са налице клинични данни за ревматоиден артрит, само че се установяват нормални стойности на ревматоидния фактор, би трябвало да се създадат спомагателни проучвания, за да се отдиференцират така наречен „ серонегативни ”  случаи.  

Антистрептолизиновият титър (ASO) дава информация за това дали признаците на някои  възпаления на горните дихателни пътища и на кожата се дължат на  предшестваща стрептококова зараза. Неразпознатите и погрешно лекувани стрептококови болести, крият риск от развиване на редица затруднения, едно от които е ревматизъм, чийто главен симптом  е артритът. Изследването би трябвало да се извърши най-малко 1-2 седмици след прекарана стрептококова зараза. Неговата информативност се покачва, в случай че бъде проучен неколкократно в границите на 10 -14 дни, за оценка на смяната в титъра на антителата. Ниските стойности на антистрептолизиновия титър, изключително след наново проучване, изключват с огромна възможност скорошна стрептококова зараза. Антистрептолизиновите антитела се задържат с месеци в кръвта и свидетелстват  за прекарано стрептококово заболяване. Изследването им за надзор на извършено лекуване  трябва да се направи най-малко 2 седмици след началото на лекуването.  В акцията е включено и проучване на равнищата на калций и фосфор, които имат значително значение за  твърдостта и здравината на костите.        

 

Пакет щитовидна жлезa : TSH (тироид-стимулиращ хормон) и FT4 (свободен тироксин) на понижена цена от 24 лева на 12 лева Тези разбори са ориентир дали функционалността на щитовидната жлеза е естествена, нараснала или намалена. Препоръчително е да се правят заран, на гладно преди приема на кафе и питиета, съдържащи кофеин.

 

Полов хормон по желание  от: LH (лутеинизиращ хормон), FSH (фоликулостимулиращ хормон), Progesterone, Testosterone, Estradiol, Prolactin, всеки на понижена самостоятелна цена от 14 лева на 9 лева И DHEA/S на понижена цена от 17 лева на 12 лева От тази акция могат да се възползват дами в необятен възрастов диапазон, когато би трябвало да се уточнят аргументите за нарушавания в менструалния цикъл. Изследването на полови хормони е уместно за двойки, имащи проблем с репродуктивните функционалности, както и при надзор на провеждана хормонална терапия. Пациентите могат да изберат един хормон или да ги комбинират.

Някои от хормоните се изследват в тъкмо избран ден от месечния цикъл при дамите. LH, FSH и Estradiol се изследват от 3-ти до 5-ти ден от менструалния цикъл, а Progesterone - в 21-ви - 22-ри ден от цикъла. Определянето на Testosterone е добре да става заран до 11 ч., когато равнищата му са най-високи.  За DHEA/S  няма характерни условия. Той е стероиден хормон, произвеждан  главно от надбъбречните жлези. Неговите стойности са значим индикатор при диагностицирането на аргументите за неточен менструален цикъл, засилено окосмяване при  дамите, поликистоза на яйчниците и не на последно място при диагностицирането на някои наследствени нарушавания в синтезата на хормоните на надбъбречните жлези.

Употребата на глюкокортикоидни препарати, някои антибиотици, естроген съдържащи лекарства или хранителни добавки, могат да повлияят резултатите за някои полови хормони.



Туморен маркер по желание  от: CEA, total PSA, CA 125, CA 15-3, CA 19-9, AFP на понижена самостоятелна цена от 17 лева на 10 лева Пациентите могат да изберат един или да ги комбинират.

CEA (карцино-ембрионален антиген) се употребява при диагностиката на редица тумори, преди всичко на рака на дебелото черво и ректума. 

Total PSA (простатспецифичен антиген) е единственият туморен маркер, който е приет и се употребява като скринингов маркер за рак на простатната жлеза. 

CA 125 е маркер за диагностика и надзор на лекуването на рак на яйчника. 

CA 15-3 е маркер за надзор на лекуването на рак на млечните жлези и при следене за рецидиви на болестта при в началото високи равнища на маркера.

CA 19-9 е раков антиген, който се покачва при съвсем всички пациенти с тумори на стомашно-чревния тракт - рак на панкреаса, дебело черво, злобен мехур. 

AFP (Алфа фетопротеин) маркерът се употребява при диагностика на първоначални тумори на черния дроб, също по този начин при разкриване на метастази от други карциноми в черния дроб.

Профилактичната акция с проучвания на туморни маркери е ориентирана най-вече към пациенти, които имат открито онкологично заболяване и подлежат на постоянно следене. Повечето от тези маркери са характерни за съответен орган, само че също по този начин е допустимо да се покачат и при съществуване на туморен развой с друга локализация, както и доста от тях могат да се покачат неспецифично при процеси, които не са с туморен генезис, най-често възпалителни промени на съответния орган. Затова е добре резултатите от тези проучвания да бъдат съветвани с доктор и интерпретирани съгласно съответното положение на пациента и в композиция с други лабораторни или образни проучвания.

 

Коронавирус - биохимичен панел: Рош Elecsys Anti-SARS-COV-2 скрининг( IgM+IgG ), феритин, D –димер, C- реактивен протеин, LDH на понижена цена от 62.00 лева на 38.00 лева

Изследвания насочват дали в организма на човек протича инфекциозен развой или нараснало тромбообразуване. Включен е и скрининговият тест Рош Elecsys Anti-SARS-COV-2 (IgM+IgG ), чийто резултат се показва като позитивен или негативен. Тестът е подобаващ както за удостоверение на прекарана, по този начин и при подозрение за коронавирусна зараза (безсимптомна форма или с неубедителни признаци за COVID-19 и негативен PCR тест). Той би трябвало да се прави най-малко седмица от началото на признаците като оптималната сензитивност на теста се реализира след 14 дни от началото на инфекцията.

 

Медицинска лаборатория „ ” е първата в страната, която вкара месечни профилактични акции с грижа за пациента. Те важат в независимите ѝ филиали в област 

 

* обява

 

 

 
--> --> --> -->

Последни вести Форум--> -->

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР