Профил: Д-р Галя Кондева е специалист по вътрешни болести и

...
Профил: Д-р Галя Кондева е специалист по вътрешни болести и
Коментари Харесай

Д-р Галя Кондева: Стремим се да въвеждаме най-модерните лекарствени терапии

Профил: Д-р Галя Кондева е експерт по вътрешни заболявания и хематология в София с над 30 години опит. Завършила е Медицинския университет през 1987 година Работила е в НЗОК, УМБАСМ " Н. И. Пирогов ", " Аджибадем Сити клиник УМБАЛ Токуда ", ДКЦ " Вита ". От предходната година оглавява Специализираната болница за интензивно лекуване на хематологични болести. Профил: Д-р Галя Кондева е експерт по вътрешни заболявания и хематология в София с над 30 години опит. Завършила е Медицинския университет през 1987 година Работила е в НЗОК, УМБАСМ " Н. И. Пирогов ", " Аджибадем Сити клиник УМБАЛ Токуда ", ДКЦ " Вита ". От предходната година оглавява Специализираната болница за интензивно лекуване на хематологични болести. Доктор Кондева, в какво положение заварихте болничното заведение и от организационна, и от финансова позиция? Вече една година я оглавявате.
Първо желая да отбележа, че Специализираната болница за интензивно лекуване на хематологични болести, по този начин нареченото СБАЛХЗ, е лечебно заведение със 75-годишна история и е приемник на основания през преди 1948 година Научноизследователски институт по хематология и кръвопреливане. Така че, идвайки в това лечебно заведение, заварих един личен състав, който несъмнено постоянно е бил на равнище, една организация от страна на медицинския екип, добре работеща.

Но главният проблем, който за жалост беше впечатляващ, е финансовото положение на лечебното заведение. И по-точно - една голяма задлъжнялост, просрочена задлъжнялост, един развой на декапитализация на лечебното заведение, едни високи стойности на бракувани лекарствени артикули, едни контракти с външни реализатори - неизгодни за лечебното заведение. Така че проблемите по-скоро бяха от чисто финансово естество. И процесът, който започнахме като първи стъпки, беше тъкмо да се проучват аргументите, довели до тази финансовата задлъжнялост, и да се подхващат допустимо най-срочни ограничения, с цел да може да се преодолее този миг, с цел да може да продължи лечебното заведение да работи, тъй като то работи в конкурентна среда.
Една година по-късно каква е равносметката? Преодоляха ли се тези проблеми? Как решихте казуса със задлъжнялостта?
- След доста работа на финансово-счетоводния, на медицинския и на административния екип успяхме да стигнем до миг, в който всички настоящи отговорности се изплащат в периодите, в които са счетоводно. Планът беше към 31 май да няма нито едно просрочено ново обвързване. Към 30 април имахме останало единствено едно просрочено обвързване в размер осъществим, който е плануван за края на май месец. И естествено огромната задлъжнялост, която датира от 2014 година и която е на стойност 11 700 000 лева към " Софарма трейдинг ". Всички настоящи отговорности към този момент са в график.
Реклама А огромното обвързване?
- По огромното обвързване през последните няколко месеца сме в непрекъснати договаряния със " Софарма трейдинг ". Има насрещни каузи сред нас и сме напът да реализираме едно съглашение сред двете институции, с което да излезем от тази просроченост и в идващите пет години да можем да решим казуса с тези просрочия. В развой на завършване сме. Естествено, ние сме благосъстоятелност 100% на Министерство на здравеопазването и това решение ще влезе в действие, откакто принципалът го утвърди.
Извън финансовия проект, който сте създали с екипа ви, какви други стъпки предприехте?
- Прегледахме всички подписани от лечебното заведение контракти през предходните години. И огромна част от тях, тези, които бяха за външни услуги, бяха прекъснати като неизгодни за лечебното заведение. Това беше една от стъпките. Какво имам поради - правни услуги, градинарски услуги, софтуерни услуги бяха прекъснати и това облекчи малко тази част от разноските.

По отношение на лекарствените артикули започнахме да правим един доста просторен ежемесечен разбор. Той беше за това на какви стойности купуваме лекарствените артикули, които се заплащат от Националната здравноосигурителна каса след това, тъй като те съставляват 80-85% от оборота на лечебното заведение. И този разбор беше съпоставен с данните, които ежемесечно разгласява Националната здравноосигурителна каса от други лечебни заведения, които работят със същата листа лекарствени артикули. Проведохме няколко процедури, с които оптимизирахме този разход, защото се оказа, че в множеството лекарствени артикули стоим добре по отношение на други лечебни заведения.

Имаше и някои лекарствени артикули, при които разликите бяха огромни, т.е. са купувани на много по-високи цени. Така че сега този разбор се прави ежемесечно и той сподели, че сега ние стоим доста добре на този пазар и цената, на която купуваме, е съвсем най-ниската от всички лечебни заведения, които работят с позициите за хематологични болести.
Реклама
Освен това предприехме стъпки за понижаване на цената и размера на бракуваните лекарствени артикули. Когато пристигнах тук, тази стойност варираше сред 15 и 20 хиляди лв. месечно. Сега сме на 800 до 1000 лв..
На какво са се дължали високите стойности на брака?
- Тъй като огромна част от лекарствените артикули се разтварят и се подготвят централизирано в болничната аптека за съответния пациент. В хематологията и в онкохематологията това дозиране става на база телесно тегло, телесна повърхнина за всеки един пациент настрана, флаконите са с закрепени дози. Работейки за един пациент, постоянно има остатъчно количество. Затова оптимизирахме тази активност, като за съответно заболяване събирахме пациентите с тази диагноза и с това лекарство, вършим графици и по този начин минимализираме остатъците, с цел да може да не ги бракуваме. Това също по този начин усъвършенства доста активността и сега сме на минималните вероятни стойности. Няма по какъв начин да реализираме 100% приложимост.

Другото, което оптимизирахме доста, са на практика разноските във връзка с битови услуги на външни контрагенти, аз към този момент го загатнах. И за жалост, по-голяма оптимизация в разноските няма по какъв начин да бъде направена, тъй като те са си действителни. Инфлационните процеси надлежно водят до напредък. Така че това, което зависи от управлението, е направено. Оттук нататък работим главно във връзка с това да продължим с рационалната приложимост на лекарствени артикули.

Имайки поради, че ние сме лечебно заведение, в което постъпват пациенти със относително най-тежките диагнози, надлежно и ресурсът за лекарствени артикули в нашето лечебно заведение е висок. И по тази причина най-малко се стремим да реализираме и най-хубавите резултати, да повишим успеваемостта на това лекуване и надлежно да имаме повече удовлетворени пациенти.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР