Професорът мечтаеше да превърне родния си Созопол във впечатляваща туристическа

...
Професорът мечтаеше да превърне родния си Созопол във впечатляваща туристическа
Коментари Харесай

Едно От Последните Изказвания На Професор Божидар Димитров Ще Докоснат Сърцата На Българите

Професорът мечтаеше да трансформира родния си Созопол във впечатляваща туристическа дестинация.

„ Водеща дестинация за вампирски туризъм. Строго съм си забранил да умра, до момента в който Созопол не стане, айде да не бъде първа, само че една от водещите туристически дестинации в света ", сподели приживе Божидар Димитров.

А в Созопол хората споделят, че градът е изгубил „ един собствен огромен наследник ”.

„ Баба Ванга ми сподели, че аз съм избран да възстановя държавните църкви. Аз я питах какво схваща под това, а тя сподели Голямата базилика и Боянската черква ", сподели наскоро в изявление за NOVA Божидар Димитров.

Той направи всичко по силите си, с цел да сбъдне пророчеството.

" Тя сподели - където е текло, отново ще тече. България е била мощна и богата страна, отново ще бъде ”, описа още проф. Димитров.

Той имаше необикновено възприятие за комизъм.

„ Кога безнаказано може да полееш един министър председател с кофа вода? Значи, Бойко, в случай че ме гледаш, тури един по-стар костюм на 10-и, тъй като считам да го намокря ”, пошегува се в ефира на NOVA Божидар Димитров.

Според Вежди Рашидов - освен сътрудник, само че и персонален другар на професора, страната ни губи изключителна персона.

„ Чухме се преди седмица-две. Питах го по какъв начин си, добре ли си, привикна ли със свободата да я приемаш като част от живота? Каза – не, мъчително ми е още за музея... Той се беше сраснал с музея ", описа Вежди Рашидов.

Именно на НИМ Божидар Димитров посвещава десетки години от живота си.

„ Той сътвори физиономията на този музей, образа му. Той вгради тук душата си. Мисля, че беше един огромен българин и патриот. Целият си живот даде за България. Това го дефинира най-точно. С всичките си дейности, с всичко, което направи, той си извоюва място в нашата съкровищница на българската просвета ”, сподели доцент доктор Бони Петрунова, шеф на НИМ.

„ Отиде си една дребна планета от целия Космос, тъй като има доста хора, които ще си заминат, без да ги запомним, само че Божидар няма по какъв начин да не го запомним. Жалко, че си отиде ”, сподели още Вежди Рашидов.

Поклонението пред професор Димитров ще бъде на 4 юли от 10.00 до 16.00 часа в " Слънчевата зала " в Националния исторически музей. На този ден музеят няма да работи за гости.
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР