Професор Тодор Кантарджиев проведе среща със смолянчани, за да ги

...
Професор Тодор Кантарджиев проведе среща със смолянчани, за да ги
Коментари Харесай

Проф. Кантарджиев в Смолян: Ваксините създават доживотен иму...

Професор Тодор Кантарджиев организира среща със смолянчани, с цел да ги пропагандира да се имунизират. Той беше на посещаване в Смолян по покана на Регионалната здравна ревизия. Ето какво съобщи професорът особено за " Марица ".


- Професор Кантарджиев, какво ви докара на площада в Смолян?

- Любезната покана на сътрудниците от РЗИ и кмета. Дойдох да се срещна с хората, да поговорим за имунизациите намерено, тъй като имат доста въпроси. Допуснахме в обществото някои недоизказани неща. В РЗИ беше проведен огромен семинар на електронна платформа, в който се свързаха доста лекари и доста хора от общините в района. И с отговорите си може би съумях да успокоя някои техни страхове.

- Защо в този момент ни плашат с делта разновидността на вируса, хората се умориха да се паникьосват...

- Националният център по заразни заболявания преди към 2 месеца потвърди делта разновидността в нашата страна, така наречен индийски мутант, който се оказа пъти по-заразен от английския.

В края на предходната година единствено за няколко месеци английският вид измести китайския с идващите първо от Англия и Холандия българи, които се връщаха за празниците по Коледа и Нова година. Тогава имахме пик на епидемията, трета вълна, която стартира в средата на януари и затихна през месец май. За страдание, откакто Националният център потвърди първия делта вид у нас, се оказа, че за две седмици той завладя нашата страна, яви се във всички области и стартира да измества за доста малко време английския. Вече над 96% от циркулиращия вирус е индийският вид. А при него, в случай че гледате болен у дома и не сте имунизирани или прекарали заболяването, няма метод да не се разболеете.

- Ваксините, с които разполагаме, добра отбрана ли са против делта разновидността?

- Сегашните ваксини, които се употребяват в Европейски Съюз, в това число четирите ваксини в нашата страна, обезпечават 91% отбрана от влизане в болница и тежко превозване. В Европа са доста малко тежкоболните, които са имунизирани. Това са единични случаи. Това, което се преекспонира в обществото - за умрелия мъж в Гърция, който е имунизиран, е индивидуален случай. На 4.5 млн. души имунизирани един да почине от вируса - това не е ли действителна отбрана? Още повече че постоянно съм казвал, че имунизацията не пази на 100%. От 1000 души 50 ще се разболеят, само че по-леко и няма да имат потребност от интензивни грижи.

- А за какво делта е по-заразен?

- Много по-лесно се заразява човек с него, тъй като с делта разновидността 1000 пъти повече вирусът е в носа на човек от уханския вид и няколкостотин пъти повече от английския. Тоест повече вируси в носа, повече в носоглътката и по-лесно заразяване.

- Адекватни ли са ограниченията, които разгласи министърът на опазването на здравето?

- Аз съм жител на Република България и както всички естествени жители ще съблюдаваме въведените от министъра ограничения.



- При срещите си с хората какво ви е усещането, имат ли интерес към имунизирането?

- От срещите разбирам, че хората за доброжелателни, заинтригувани към здравето. И мисля, че в случай че не бяхме позволили разноговорене, и то от лекари, които правеха политическа кариера, да компрометират имунизациите, нещата щяха да са доста по-добре. Защото нашият народ има обичаи и положително отношение към имунизациите. Ние сме една от първите страни в Европа, в която имунизацията за дифтерия е въведена, както и имунизацията за туберкулоза. През 1903 година наложителна става имунизацията за едра шарка. Ако не беше имунизационната политика в България и през 1957 година против детски паралич, в този момент още щяхме да гледаме мои връстници по какъв начин си влачат краката по София и Смолян.

- Имате ли вяра, че задоволителен % от хората ще се имунизират?

- Ами да се имунизират, в този момент да го създадат. След месец ще е късно. ​Съотношението в България е над 4-5 % по отношение на леталитета в света - 2%, самичък си отговаряш на въпроса. Статистиката на Националния център, която излезе този вторник, сочи, че при тази вълна процентът на умрелите от болните е по-голям от вълната, която беше напролет. И това се вижда с просто око.

- Знае ли се с коя ваксина какъв брой дълго се поддържат антитела?

- Националният център по заразни заболявания още пролетта на предходната година стартира да наблюдава антителата при заболели хора, а от януари т.г. стартира да наблюдава антителата и клетъчния имунитет при медицински служащи - 100 души с едната, втората и третата ваксина. Националният център прави това, което вършат западните институти. Преди два месеца излезе в Лансет проучване, при което с биопсия от лимфни възли се потвърди, че имунизираните с две РНК ваксини и прекаралите болестта имат имунитет - пожизнен или с години (б.а. - проучване на профилираното научно списание The Lancet). С векторните ваксини е същата работа. Еднакво положителни са имунизациите. Ако е по-лоша едната в едно, е по-добра в друго, само че всички основават пожизнен имунитет или минимум с години.

Професорът пропагандира смолянчани да се имунизират, те си вършат селфита



Зевзек пита дали ракията оказва помощ против вируса, антиваксърка атакува здравното величие посред площада

" С първак ракия може ли да се защищити човек от ковид? " - " Добре е. " Това беше един от разговорите, които професор Тодор Кантарджиев организира със смолянчани, пристигнали на среща с него на ларгото в регионалния град в четвъртък вечерта. Изтъкнатият епидемиолог и микробиолог, съветник към Столична община, беше на посещаване в Смолян по покана на Регионалната здравна ревизия. В партньорство с Общината и Областната организация на БЧК РЗИ организира с професора две осведомителни срещи - едната електронна, а другата на площада.



" Целта е хората в региона да получат по-подробна информация за изгодите от имунизацията, успеваемостта и сигурността на имунизациите и да получат отговори на въпросите си, с цел да могат да вземат осведомено решение. За работещите в сферите на опазването на здравето, образованието и представителите от общинските администрации срещата се състоя в онлайн среда. Втората бе онлайн с жителите на Смолян ", сподели доктор Мими Кубатева, шеф на РЗИ - Смолян.

Въпросът за ракията му зададе поетът зевзек Ангел Шеев - Шею. Колоритният професор отговори на него и на останалите въпроси освен с думи, само че и с изразителните си гримаси. Антиваксърка се заяде с професора, потвърждавайки, че на никое място не бил споменат съставът на имунизациите и от тях оставали отрови в организма. Той се опита да <210> изясни, че въпросите <210> са несъстоятелни и няма нищо правилно в изказванията <210>, само че като не съумя да я убеди, се ядоса и си седна на скамейка измежду хората.

Малко бяха тези, които се престрашиха да му зададат въпрос обществено на микрофона, само че по-късно доста се редиха на опашка, с цел да беседват и се снимат с известния професор. Тодор Кантарджиев бе увековечен на десетки селфита.

" Ти се снима към този момент три пъти, в този момент други да дойдат ", опитваше се той да вкара ред измежду искащите.



След формалната част видният ни епидемиолог възпламени лулата си и мина пешком по цялата основна улица на Смолян. Участници и в онлайн срещата обявиха, че в нея са задавани много повече и много по-смислени въпроси от хора от целия район, което е направило дебата потребен.

С идването на проф. Кантарджиев доброволците от Областната организация на БЧК започнаха да интервюират за настройките на хората към имунизирането против Covid-19. Анкетата ще продължи до края на септември в цялата област, а искащите могат да я попълнят онлайн на https://forms.gle/A1UhJj9wrmaGEszR7.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР