Професор Лилия Илиева от Филологическия факултет на Югозападния университет Неофит

...
Професор Лилия Илиева от Филологическия факултет на Югозападния университет Неофит
Коментари Харесай

Откриха по-стара от Паисиевата история за българите

Професор Лилия Илиева от Филологическия факултет на Югозападния университет " Неофит Рилски " откри истинския ръкопис на първата История на България от Петър Богдан . Тази история е с век по-стара от историята на Паисий .
За откритието проф. Лилия Илиева написа в новия брой на реферираното сп. „ Балканистичен конгрес “, оповестиха от университета.
Статията й е озаглавена „ Открит е първият етюд върху българската история: Петър Богдан, за древността на бащината земя и за българските неща “.
Професор Илиева е направила откритието си, работейки по план, финансиран от Фонд “Научни проучвания “, дружно с екип преподаватели от Катедрата по български език към Филологическия факултет на Югозападния университет.
Смята се, че софийският католически архиепископ Петър Богдан Бакшич е приключил своя етюд на латински върху българската история през 1668 година Впоследствие трудът е отпечатан във Венеция след 1674 година Това е век по-рано от „ История славянобългарска “ на Паисий Хилендарски, защото той я основава в Хилендарския и Зографския манастир в интервала 1760–1762 година
В момента екип филолози и преводачи приготвят за щемпел оригинала на първата българска история, който ще излезе през идната година.

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР