Професор Кантарджиев е достатъчно известен, за да бъде представян допълнително.

...
Професор Кантарджиев е достатъчно известен, за да бъде представян допълнително.
Коментари Харесай

Проф. Кантарджиев: Който има бустерна доза, няма да усети ка...

Професор Кантарджиев е задоволително прочут, с цел да бъде представян в допълнение. Популярният академик и някогашен началник на Националния център за заразни и паразитни заболявания в този момент е консултант на столичния кмет. Той даде особено изявление за „ Марица “ в разгара на следващата коронавирус вълна.

- Проф. Кантарджиев, във вторник България означи връх от близо 10 хиляди нови инфектирани с коронавирус. Къде се намираме в кривата, която пораства бързо?

- Бързото развиване приказва и за бързо намаляване, само че още не сме стигнали върха. До края на месеца евентуално и това ще стане, само че през февруари ще продължим да имаме много случаи. Надявам се с края на март и към този момент април да отбележим понижаване до изгубване на епидемиологичното разпространяване в края на втория месец.

- Да чакаме умерено лято и вероятно наесен прекосяването на коронавирус в нещо като сезонен грип?

- Есента може би ще получи темперамент на сезонна вирусна зараза, както е респираторният синтициален вирус или сезонен грип.

- Трябва ли да затваряме учебните заведения, или препоръчвате други ограничения при децата и юношите, които са все по-често наранени?

- Решението на столичния щаб от през вчерашния ден, да вземем за пример, е ориентирано към пазенето здравето на деца и личен състав, само че и се гледа другата страна на образованието, - тази седмица да се приключат класните. Иначе при отдалечено или ротационно образование ще се стартира първо с гимназиалните курсове.

- Как гледате на концепцията на шефове за огромна междусрочна почивка, подкрепена и от министъра на образованието?

- Аз персонално я поддържам горещо. Нека почиват минимум пет образователни дни, с цел да се разтоварят всички душевен, тъй като ще се съберат действително 9 дни.

- Справедливо беше запитано какъв ще е резултатът при огромните възпитаници, които ще се събират в кафенето или кой знае къде?

- Хубаво е да се изясни, че в кафенето рискът е като в образователната стая. Не ги пускаме във почивка, с цел да вървят по заведения.

- Категорично ли е открито и у нас, че омикрон е по-заразен, само че доста по-малко рисков за тежки положение и гибел на заболелите?

- Да, описанията първо в ЮАР, след това Съединени американски щати и Европа приказват за това. Второ и доста значимо, същите удостоверяват, че той заразява доста елементарно тези, които към този момент са прекарали другите разновидности на ковид. Хубавото е да създадат една доза, което дублирам от два месеца. Също и към този момент е очевидно потвърдено, че бустерните ваксини оказват помощ. Центърът за надзор на болесттите в Стокхолм на 30 декември излезе със мнение, че омикрон минава по-лесно въз основа на данни от Съединени американски щати, Европа, Израел и ЮАР. На лабораторни животни – сирийски хамстери и бели мишки, са тествани човешки тъкани от бял дроб. Категорично омикрон заразява по-трудно белия дроб от делта и алфа разновидностите, само че не би трябвало да разчитаме на това. И още една значима заплаха – краткотрайната неработоспособност на цели колективи. Много хора по едно и също време могат да се разболеят. Трябва да се внимава с личен състав, изключително в градския превоз, органите на реда и държавната администрация.

- Да кажем на хората – какъв брой пазят от омикрон две дози от позволените ваксини, както и какъв брой са предпазени преболедувалите? И още веднъж всичките тези групи, само че към този момент с бустер?

- Две дози от „ Астра-Зенека “ пазят на 30 %. Задължително бустер за тях, тъй като в България става въпрос за към 250-300 хиляди души. След бустер отбраната им от тежко превозване и вероятно влизане в болница се качва до 70-75 %. 2-3 дни да ти тече носът не е проблем. Стига да се пазиш да не заразяваш. При РНК-а имунизациите отбраната пада с времето до 50 %. Един бустер подвига до 75 % отбраната от тежко боледуване. За „ Янсен “ – наложително бустер, тъй като са защитени даже по-малко от 30 %, само че също качват до 70. При преболедувалите е забавна статистиката – 5 пъти е по-голяма вероятността да се заразиш с омикрон, в случай че си прекарал делта, в сравнение с да се заразиш с делта, в случай че си минал през алфа. Затова и предлагам бустер, изключително в случай че си боледувал от дълго време.

- Май ползата към бустерните ваксини е максимален сега?

- Ще ви кажа статистиката за София, а оттова е разумно за цяла България. През последните дни пет пъти по-голям е броят на хората, които си слагат бустерна доза, съпоставяне с тези, получаващи ваксина за първи път. Разбира се, има и много хора с втора доза, които най-малко през първите 3 месеца ще са защитени на 70 %, което е добре, тъй като съответствува с омикрон вълната.

- В тази към този момент очевидна омикрон вълна удачно ли е да си бием първа доза?

- Много деликатно, защото през първите 15 дни има сериозен риск от заразяване и би трябвало да се пазиш. Просто в този интервал има специфичност на имунитета.

- Но пък не върви и да се чака да премине вълната?

- Затова съм гневен и засегнат –в златните месеци през лятото народът не се имунизира. Ако беше станало всеобщо, в този момент нямаше да е никакъв проблем да се направи всеобщ бустер.

- Кой е отговорен за това?

- Целият народ знае кой. Както споделя Вазов – „ Неговото име няма да загатна, своята ария да не оскверня “.

- Споменахте компаниите, а какъв съвет ще дадете на производства, изключително с непрестанен цикъл, където няма опция за онлайн работа?

- Нека има обособени екипи, които да не разместват. Който е бил първа промяна, си оставя в нея непрекъснато. Да не отива във втора или трета.

- Правилно ли е да се тестват всеобщо?

- Хубаво е, стига да не стават огромни опашки и да се чака на открито.

- Как оценявате потреблението на „ пулове “ при тестването на огромни колективи?

- Има мнение, не мое, а на Центърът по надзор на болесттите в Стокхолм, че „ пулове “ не се вършат нито за епидемиологичен надзор, нито за слагане на диагноза. Те ще оказват помощ да разберем какъв брой хора, минаващи по тази улица през днешния ден, имат ковид, примерно.

- Какви други ограничения да вземат хората, с изключение на съблюдаване на ограничения и имунизиране?

- Училищата имаха толкоз месеци да съберат пари за апарати за дезинфекция на въздуха в образователни заведения! Ако толкоз липсва бюджет, да съберат родителите по 30 лв.. Едно семейство в Пловдив или София може да си го разреши.

- Какво да подхващат като хранителен или различен режим най-много възрастни хора с рискови заболявания?

- Четири капки витамин D в продължение на 20 дни, след това 10 отмора. Кисело зеле и кисели туршии – на салатка. Освен витамин С те дават лактобацилите и дрождите, които са най-хубавият стимулатор на имунната система.

- Как оценявате ограниченията на държавното управление и проекта му за справяне с пандемията?

- Мерките са съответни и научно учредени и се одобряват доста по-добре от неналичието на ограничения. Министър Асена Сербезова е сериозен човек. Мерките би трябвало да бъдат навременни, второ обяснени на хората по този начин: като ги вземем, след 15 дни чакаме това и това. И като се случат в действителност след 15 дни нещата, хората да си кажат – правилно, беше ни обявено. Това е тънкостта на политическата непоклатимост. Тоест, лишаваме се, само че пък по какъв начин понижават случаите! Не да се осланяш на естественото развиване на епидемията и да кажеш – счупихме гръбнака. С какво счупихте гръбнака, господин Кацаров! С най-вече умрели в света, най-голямо натоварване на здравната система, най-голямо съмнение в популацията. И най-голяма изтощеност на лечебните заведения и персоналните лекари, които ще поемат петата вълна, само че без четвъртата даже да е свършила. Едната прерасна в друга поради омикрон. Нека обществото се замисли.

- Добре, само че обществото слуша от народен ефир думите на доцент Мангъров, че ваксини водят до смъртни случаи у нас, та се постанова здравното министерство да излиза с заявления?

- Министерство на здравеопазването вярно реагира, само че трябваше да го направи в минутите, когато още не се беше разчуло мнението на господин Мангъров. Той го изложи в спор с един извънредно дипломиран доктор и мечтател като човек – професор Симидчиев. Той благият по този начин се готви! Аз поставих старания да го разубедя от присъединяване, тъй като съгласно мен единствено легитимира индивида, говорещ безспорни лъжи от март месец, 2020 година. Всичко, което е споделил (б.а.- Мангъров), не стана. Като стартираме от обещанието му да си изяде дипломата, в случай че коронавирус не изчезне през лятото на 2020 година. Да не не преставам с всички нападки и обиди, от време на време персонални. Затова и мълчах дълго време, тъй като в случай че отговориш или пък стигнеш до съд, това единствено покачва рейтинга на хлевоустниците, в случай че сте учили „ Илиада “.

- Да, май в предварителен клас?

- Значи знаете кой е Терсит, именуван от самия Ленин първи бунтовник. От Омир до момента видовете са си същите.

- Добре, има ли смъртен случай от ваксина против коронавирус в България?

- Няма! Всички случаи се рапортуват в Агенцията по медикаменти, като право да го създадат имат на процедура всички. Тези случаи се проучват за причинно-следствена връзка. Г-н Мангъров цитира някакъв случай на момче с дик синдром, само че няма потвърдена връзка с имунизацията. Дълги години се занимавахме с автоимунно заболяване след имунизация на малко момче, да вземем за пример. Тези неща ги работим деликатно не от през вчерашния ден. Аз бях ръководител на сходна комисия, където се работи на височко професионално равнище. Но тези, които ни хулят, ги няма по симпозиуми и научни конференции. Иначе по малкия екран плюят.

- Доста математици към този момент се упражняват по тематиката, въпреки всичко какъв брой болни дневно действително очаквате като пик за България?

- Да, някои прогнози са много апокалиптични. Специално в София взехме решение да увеличим леглата с О2 и интензивните с 10 %, съобразявайки се с цялата област и прилежащите. Но районният метод е отличен. За числа не желая да приказвам.

- Как оценявате обстановката в Пловдив?

- О, два пъти по-добре от София към този момент на база на 100 000 души население. Добре е да се задържи, неприятно, в случай че тръгне внезапно да гони столицата. Пловдивчани, не се събирайте, не ходете, където има доста хора. Пазете фамилиите си!

- Засега заетите интензивни кревати са под 600 за България, което е задоволително на фона на върховете от предните талази?

- Омикронът се разви доста бързо в София, евентуално и на други места, което докара до по-ниска обща смъртност в страната, а и претовареност на интензивни кревати. Но! Винаги би трябвало да имаме подготвеност!

- Колко % от случаите действително се записват все още?

- 20 %. Тоест, в случай че отчетем 10 000 инфектирани за ден, най-вероятно действително за 50 000.

- Май правилно всички ще се сблъскаме с омикрон до края на пролетта?

- Европейските управляващи към този момент го споделиха – половината от популацията на континента ще се сблъска. Който е с бустер, няма и да разбере. Този с две ваксини, ще му се разтече носа, може да вдигне температура. Останалите ще вдигнат температура, ще пазят легло повечко дни. Дай Боже, до там. Важното е да знаят хората – заболи ли те гърло, взимаш лимон със сода. Започне ли кашлицата, инхалация с вряща вода и сода. И да се обадиш на персоналния доктор, а не да чакаш последния миг да падне сатурацията.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР