Професията на юриста е изключително отговорна. Трябва да използваме закона

...
Професията на юриста е изключително отговорна. Трябва да използваме закона
Коментари Харесай

Министър Йорданова: Всеки юрист е длъжен да използва закона като щит срещу злоупотребите

Професията на юриста е извънредно виновна.

Трябва да използваме закона за положителното на хората, за просперирането на страната, като щит против злоупотребите. За писането и използването на законите, с изключение на висок професионализъм, се изисква и висока нравственос и морал. С тези думи министърът на правораздаването Надежда Йорданова се обърна към студентите и преподавателите във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“ през днешния ден по време на лекцията й „ Гласът на България в Европа. Актуални детайли от съдействието в Европейски Съюз и Съвета на Европа в региона на правораздаването “.

„ Вие ще попадате в сложни обстановки, ще би трябвало да вземате сложни решения. Във всеки един миг се вглеждайте в себе си и не губете кураж. Нека да бъдем от страната на положителното “, прикани министър Йорданова.

„ Нашата публика се състои най-вече от студенти-юристи, които се надявам един ден да станат положителни магистрати. Срещите ни с хора от системата се надяваме да бъдат чести и те да ви предадат своя опит, своя кураж и своето предпочитание да променим системата тъй че да има доверие сред жителите и институциите “, казапроф. доктор Христо Бонджолов, ректор на университета.

В ревюто си министър Йорданова подчертава, че изключително значимо е съдействието с главния изпълнителен орган на Съвета на Европа – Комитета на министрите, който има изключителна подготвеност при осъществяването на решенията на Европейския съд по правата на индивида (ЕСПЧ). Очерта и главните детайли от съдействие със Съвета в региона на правораздаването – взаимоотношението ни с Европейска комисия за народна власт посредством право (Венецианска комисия), Комитета за попречване на изтезанията и Групата страни против корупцията.
 изображение
Тя напомни, че през годините решенията на Европейски съд по правата на човека дадоха подтик на редица сполучливи промени в народен проект: промяната в Наказателно-процесуален кодекс от 2000 година, по отношение на пълномощията на прокуратурата да дефинира първичната и продължаваща нужда от задържане под стража, въвеждането и усъвършенстването на правосъдния надзор върху заповедите за експулсиране и заповедите за наложително настаняване на чужденеца в специфичен дом за краткотрайно настаняване, както и измененията в Закона за отговорността на страната и общините за вреди във връзка с непропорционалния размер на дължимите държавни такси и други

„ За страдание, България продължава да е измежду страните с максимален брой неизпълнени решения на Европейски съд по правата на човека. Обстоятелството, че проблемите по някои от решенията са структурни, сложни или имат конституционни измерения, не може безпределно да бъде опрощение за продължаващо несъблюдение. Възможните решения на тези проблеми обрисуваха и идната промяна, планувана в Националния проект за възобновяване и резистентност, а една от трите дефинирани стратегически цели, заложени в Стратегията за развиване на Министерство на правораздаването за 2022-2024 година, е точно нарасналата законова и институционална отбрана на правата на жителите посредством ефикасното и изцяло осъществяване на решенията на Европейски съд по правата на човека “, безапелационна бе министър Йорданова.

Тя уточни, че в Министерството на правораздаването сега се работи и по една от другите съществена ограничения, залегнала в Националния проект за възобновяване и резистентност, а точно въвеждането на ефикасен механизъм за търсене на отговорност на основния прокурор и правосъден надзор върху прокурорските актове по отводите за формиране на производства.

На въпрос на студент по какъв начин правораздаването у нас ще се оправи с домашното принуждение, министър Йорданова сподели, че Министерството на правораздаването преди дни е финализирало измененията в Закона за отбрана от домашно принуждение, по които се е работило предпочитано от първите дни на сегашния екип. Новите текстове плануват по-ефективна отбрана на жертвите, посредством въвеждане на редица ограничения, като увеличение на броя на предпазени жилища, бърз достъпът до безвъзмездна правната отбрана, сложни услуги от обществените и здравните служби, основаване на народен орган по съгласуване и надзор на политиките и стратегиите, както и обединен указател за случаите на домашно принуждение.

В умозаключение министър Йорданова пожела триумфи на студентите в идните изпити и сполучлива професионална реализация.

По късно тя се срещна с адвокатската гилдия във Велико Търново, в която работи най-възрастният практикуващ юрист Йордан Минчев, след което инспектира ареста в града.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР