Професионални служители пазят ведомствата в Обединеното кралство от мишки. Един

...
Професионални служители пазят ведомствата в Обединеното кралство от мишки. Един
Коментари Харесай

Котараци пазят администрацията във Великобритания

Професионални чиновници пазят ведомствата в Обединеното кралство от мишки. Един от тях е котаракът Палмърстън. С две години трудов стаж и стотици изядени мишки, Палмърстън е любимец измежду досегашните мишелови в английското външно министерство.
 Главният мишелов Палмърстън театралничи пред фотографи. Снимка: Туитър Главният мишелов Палмърстън театралничи пред фотографи. Снимка: Туитър
Заема длъжността основен мишелов от 13 април 2016 година Работил е по времето на министър-председателите Дейвид Камерън и Тереза Мей, а директен шеф му е английският външен министър Борис Джонсън.

Черният котарак, „ облечен “ в бяла риза и чорапки е кръстен на някогашния британски външен министър и министър председател лорд Палмерстън, управлявал страната по времето на кралица Виктория.

Хенри Джон Темпъл, трети виконт Палмерстън, прочут като лорд Палмерстън стартира политическата си кариера като част от торите, само че я приключва като либерал, помни се най-много с водената от него английска външна политика в интервал, в който империята е в своя разцвет.

Кръстеният на него котарак Палмерстън за сметка на това има непретенциозно минало преди да стигне до поста си във Форин офис – взет е от подслон за животни.

Първата му поява в медиите е на 3 май 2016, когато хваща първата си мишка. На 10 юли същата година пък съумява да се вмъкне на Даунинг стрийт, в резиденцията на министър-председателя на Обединеното кралство и основна квартира на държавното управление на Нейно Величество.

Оттогава до през днешния ден Палмерстън съзнателно извършва отговорностите си на мишелов. За първи път беше осъден в края на януари тази година, защото почнал да хваща гризачи по-неефективно.

Тогава английското външно министерство забрани на чиновниците си да хранят котарака. Според в. „ Дейли телеграф “ шефовете на отдели са получили служебно съобщение по отношение на храненето на Палмърстън.
 Вместо да хваща мишките, котаракът Лари се забавлява с тях. Снимка: Туитър Вместо да хваща мишките, котаракът Лари се забавлява с тях. Снимка: Туитър
През септември предходната година той бе даван за образец на „колегата“ си Лари от резиденцията на министър-председателя на страната. Лари беше видян да си играе с живи гризачи, до момента в който през това време Палмърстън унищожи 27 мишки.

Борбата за власт сред котараците явно е доста яростна, защото двамата неведнъж са хващани в битка. Веднъж даже се наложило да бъдат разтървани от въоръжен служител на реда. Тогава Палмърстън даже бил арестуван за малко.
 Мишеловите Лари и Палмърстън по време на един от своите дуели. Снимка: Туитър Мишеловите Лари и Палмърстън по време на един от своите дуели. Снимка: Туитър
Разправията сред двамата чиновници на ведомствата почнала с гонитба, която в началото била призната като „хвани ме, в случай че можеш“. После обаче почнал истински пердах, документиран от фотографи.
Наложила се интервенция от защитата, която дала лакомства на двамата котараци в опит да ги разтърве. Борбата обаче спряла за малко – до момента в който не изяли всичко.

Двамата мишелови водят и словесна битка в обществената мрежа Туитър, където имат публични профили.

Един от последните постове на Палмърстън е: „ Бих желал публично да се разгранича от външния секретар. Дойдох тук, с цел да пипвам мишки, а не да работя с някой, който оказва помощ на кучетата да наподобяват умни. “

Двамата котараци не са обаче първите и единствени чиновници в английската администрация. Всъщност длъжността „ мишелов “ се появява за първи път през 1924г., по времето на Рамзи Макдоналд, а купата съществува още от времето на Хенри VIII.

Котаракът, задържал се най-дълго на поста на Даунинг стрийт е Уилбърфорс. Той служил в продължение на осемнадесет години на Едуард Хийт, Харолд Уилсън, Джим Калахан и Маргарет Тачър.

Длъжност „ мишелов “ има и в други страни

Едно от последните назначения на „ мишелов “ през годините е на Лорънс Адунски. Той работи за английското посолство в Йордания. Пухкавият чиновник е кръстен на английския офицер Т.Е. Лорънс, прочут като Лорънс Арабски. Според профила му в Туитър, Лорънс Адунски „докладва“ на котарака от Форин офис Палмерстън.

В края на предходната година котарак на име Мартин беше назначен за мишелов в полицейски сектор в Бруклин, Ню Йорк.

Котаракът Кешнип, назначен за мишелов в офиса на рекламна организация в Тълса, Съединени американски щати пък бил преквалифициран в амулет и събирач на средства за щедрост, откакто чиновниците разкрили в него необикновен гений – да измъква дребни суми от клиентите.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР