Професионалисти, владеещи английски и немски език, са най-търсени от българските

...
Професионалисти, владеещи английски и немски език, са най-търсени от българските
Коментари Харесай

Специалисти с немски и английски са най-търсени от българските работодатели

Професионалисти, владеещи британски и немски език, са най-търсени от българските работодатели. Това сочи разбор на оповестените разгласи за работа с непознати езици на територията на България.

Анализът на търсенето на фрагменти, които владеят непознати езици, е иницииран от Career Show по отношение на идното събитие за работа с непознати езици Career Show Languages 2023. Взети са поради всички оповестени разгласи към 20 февруари 2023 година, условието за които е високо равнище на притежаване на най-малко един непознат език.

При разбора на търсените експерти са взети поради няколко аспекта: най-търсени непознати езици; браншове, в които търсенето на фрагменти е най-засилено; локация и опция за работа от вкъщи; възнаграждение. Ето какви са резултатите: Английски и немски език са най-търсените от работодателите. Не е изненада, че над 90% от оповестените разгласи изискват високо равнище на притежаване на британски език. Като повсеместен език за връзка сред другите народи и поради икономическата глобализация, разумно, работодателите държат чиновниците им да могат да споделят дейно с сътрудници и клиенти от други страни. На второ място по търсене се подрежда немският език. Специалистите с немски език имат доста повече благоприятни условия, от които да избират, спрямо хората, които владеят различен език.

Почти половината разгласи с непознат език, друг от британски - 46.46% - са за експерти, владеещи немски език. Останалата половина се разпределя сред 24 други езика. След немския език с най-високо търсене има за експерти с френски (13.95%) и съветски език (13.03%). Най-слабо е търсенето на хора, които приказват Словашки, Сръбски и Хинди. Центрове за обслужване на клиенти е сферата, в която се търсят най-вече чиновници, владеещи непознати езици. Отново близо 50% от оповестените разгласи с непознати езици са за позиции в бранша на аутсорс и центрове за обслужване на клиенти.

Почти за всички езици доминират обявите в този бранш. Изключение вършат арабският и съветският език.

Обявите с арабски език са преди всичко в областта на продажбите, а тези с съветски - в сферите туризъм, хотелиерство и ресторантьорство.

След бранш “Обслужване на клиенти ” по най-високо търсене на фрагменти се подреждат секторите “Търговия и продажби ”, “Счетоводство, одит, финанси ” и “Телекомуникации ”. Тези 4 бранша сформират близо 90% от всички оповестени разгласи с непознат език, друг от британски. Все по-малко компании оферират отдалечена работа. София остава градът, в който се търсят най-вече чиновници. Осезаемо понижават обявите за работа с алтернатива за хоум офис (хибриден модел на работа) или напълно отдалечените позиции.

Едва 9% от оповестените разгласи са за напълно отдалечени позиции и към 35% са тези с опция за работа от у дома. Тази наклонност евентуално е индикация за настъпващия завършек на епохата на домашните офиси. Що се отнася до градовете, в които се търсят най-вече чиновници, обичайно това е столицата - 56% от опциите за работа са оповестени за град София. На второ и трето място се подреждат Варна и Пловдив, следвани от Бургас и Русе.

Над 83% от обявите за работа с непознати езици са съсредоточени в гореспоменатите 5 града. Специалистите с немски език са най-търсени, само че не и най-добре платени. Анализ на обявите за работа с оповестена заплата демонстрира, че заплатите за позициите с непознати езици се резервират релативно по-високи в столицата. Докато 73.36% от оповестените заплати в София са в диапазона над 2200 лева, за останалите градове брутни заплати над 2200 лева следим в едвам 22% от обявите. Въпреки че търсенето на експерти с немски език е най-голямо, това не е реципрочно на предлаганото заплащане. Най-високи са оповестените заплати за позиции, които изискват притежаване на скандинавски език.

Между 89% и 100% от позициите с оповестена заплата оферират брутно заплащане над 2200 лева за експерти с датски, норвежки, шведски или фински език. Най-ниско е оповестеното заплащане за позиции с съветски и румънски език - едвам 15% от оповестените заплати са над 2200 лева Водещите работодатели, предлагащи благоприятни условия за експерти с непознати езици, ще бъдат на Career Show Languages 2023. Career Show Languages 2023 е гратис кариерно събитие за реализация и развиване с непознати езици, което ще се организира на 16 март напълно онлайн.

Събитието свързва търсещи работа с работодатели в персонални видео срещи. Част от работодатели, които ще се включат в събитието, са Wizz Air, Acronis, KBC, HP Inc., SolarEdge Technologies, Modis, Concentrix и други Освен персонални видео срещи с работодателите, Career Show Languages 2023 е съпроводено от целодневна семинарна стратегия, водена от вдъхновяващи персони, които ще споделят сполучлива кариера с непознати езици.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР