Проф. Вася Банкова и химик по професия. Работи в лаборатория

...
Проф. Вася Банкова и химик по професия. Работи в лаборатория
Коментари Харесай

Мисия: Проф. Вася Банкова утвърждава прополиса в световната медицина | Най-умните в света

Проф. Вася Банкова и химик по специалност. Работи в лаборатория " Химия на естествените субстанции " в Институт по Органична Химия с Център по Фитохимия към Българска академия на науките. Тя е съосновател на международната школа за проучване на прополиса.

 

Изследването на потребните свойства на прополиса, и доказването му като средство, което заслужава да е част от обичайна медицина, е това на което проф. Вася Банкова посвещава огромна част от кариерата си. Тя е началник на лабораторията „ Химия на естествените субстанции “ към Българската академия на науките.

 
Проучваме какъв е неговия химичен състав, тъй като с цел да може едно нещо да бъде приложено отговорно в лекуването на хора, би трябвало да се знае доста добре какво съдържа то, и по какъв начин неговите самостоятелни съставки работят, с цел да се ползва дозирането. Повече от 30 години се занимавам с прополис, като имам група сега, която се състои от един професор с изключение на мен, един доцент, доктор Чемширова. Много постоянно имаме студенти тук, които работят с нас и това което ние търсим, е да изолираме обособените субстанции. Да определим какви са те, да ги подадем на наши сътрудници в Института по микробиология и други институти, да дефинират тяхната биологична интензивност. Една от нашите цели, директно обвързвана с практичното приложение, е да определим какви общоприети параметри да използван, тъй че един прополис или една смес от прополис да има високо качество и да можем да я използван в деяние.
проф. дн Вася Банкова

Проф. Вася Банкова е съосновател на Световна школа за проучване на прополиса. Именно това я подрежда сред топ учените в света в престижна класация на Станфордския университет.

„ Доволна съм, тъй като още едно българско име може да се види там, а още по-доволна съм, че две мои ученички, които са защитили доктората си при мен проф. Милена Попова и проф. Боряна Трушева, също са в този лист. Това демонстрира, че нашите триумфи не са инцидентни и че имаме школа за прополиса, която аз като се пенсионирам ще продължи да съществува, уповавам се “, споделя тя.

Освен Школата, с която проф. Банкова се гордее, тя е съавтор и на друго изобретение – воден разтвор на прополис, който може да се ползва даже и при бебета и бременни дами.

 
Заедно с сътрудници от института по полимери, разработихме един водоразтворим прополис. Те имат метод да трансфорат неразтворимото във вода, чрез специфични полимери в разтворимо, с едни дребни наночастици и по този начин направихме един водоразтворим прополис, който е предпазен като потребен модел. Лицензът му е закупен от една компания и към този момент е в произвеждане.
проф. дн Вася Банкова

Българският прополис се отличава с положителни качества, а съгласно проф. Банкова, той е идеалното превантивно средство против тежки болести и е добър имуностимулант.

„ В хода на нашата работа установихме, че прополисът в другите страни е друг. Нашият е измежду най-хубавите, пчелите го събират от смолистите пъпки на черната топола. Такъв е съвсем в цяла Европа. Той е с доста положителни антибактериални свойства. Освен това той съдържа едно вещество, което се назовава фенетилов естер на кафеената киселина, което има доста положителни свойства като предварителна защита против рак, изключително на дебелото черво. Така че прополисът не може да бъде средство срещу рак, само че може да бъде средство за предварителна защита срещу рак, в случай че се приема постоянно. Това е едно относително на ниска цена средство, изключително за страните от третия свят. И в случай че той бъде изследван и типов, могат да го употребяват вместо някои доста скъпи антибиотици “, добавя професорът.

В лабораторията идват проби от целия свят, а едно от най-новите проучвания е върху безжилните пчели.

 
Напоследък получихме проби от Коста Рика, от Мексико, от Щатите. Това са пчели, които живеят в тропическите региони. Те са разнообразни от нашите пчели. Нямат жило и единствено хапят. Те също по този начин събират мед, събират смола в огромни количества, тъй като нашите пчели както вършат питите си от восък, безжилните пчели ги вършат растителна смола и восък, тъй че цялата им пита е доста близка до прополиса. Там тъй като има напълно друга флора, се случва да събират смола от доста скъпи лечебни типове. Така че в региона на прополисовите проучвания, това е гребена на вълната. Да се изследват в детайли, както беше направено през последните десетилетия с елементарните, нашите европейски пчели по целия свят, по този начин да се реализиран сходни резултати и с безжилните пчели.
проф. дн Вася Банкова

Проф. Вася Банкова е приключила в Химикотехнологичния и металургичен университет в София. Мечтата й е, да има млади учени, които да продължат по нейните стъпки.

„ Имаме чудесна аналитична техника. Имаме долу едни тежки съществени апарати, които можем да използваме за нашата работа. Най-трудното е, че младежите доста не се интересуват, тъй като от една страна се дават доста пари за техника, само че някак си все се не помни, че с тази техника би трябвало да работят хора, и не можеш да плащаш 800 лева на човек, който работи с уред за 3 млн. Искам да се обърна към всички, да помнят, че всичко което имаме, на което се радваме, което използваме в всекидневието си, е артикул на науката “, приключва проф. дн Вася Банкова.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР