Проф. Светлана ШаренковаОт седмица политици и анализатори денонощно тръбат: Светът

...
Проф. Светлана ШаренковаОт седмица политици и анализатори денонощно тръбат: Светът
Коментари Харесай

Проф. Светлана Шаренкова: „Свободният свят” срещу културата, Духа, спорта и свободното слово

Проф. Светлана Шаренкова

От седмица политици и анализатори непрекъснато тръбат: Светът към този момент не е същият...

Но очевидно всеки от участниците по друг метод схваща смяната на днешния международен ред, който в действителност към този момент е различен. Светът през днешния ден е многополюсен, изискващ разговор и съдействие по най-важните тематики на човечеството – битката с тероризма, пандемиите, справяне с невъобразимите обществени неравенства и проблемите с екологията, само че също по този начин изисква взаимно ценене на историческите и културните цивилизационни модели на другите страни.

Западът, в т.ч. България, още веднъж ползват с обичаните си антируски наказания, които от дълго време са се трансформирали в неефикасен анахронизъм. Доказват го събитията не от през вчерашния ден и през днешния ден, а от десетилетия насам и по целия свят. Въпреки това така наречен свободен свят сътвори вакханалия от истерични забрани и наказания против Русия. При това освен военни и стопански, а и в области, нямащи нищо общо с политиката.

Някои от тях са смехотворни като изваждането на Русия от много досадния фестивал „ Евровизия”, само че други са брутална цензура против културата, духовността и спорта – сфери, които носят в себе си мир, напредък, хубост и възвишенст.

Такива са възбраната съветският и беларуският байрак да бъдат издигани по време на спортни надпревари, анулацията на Формула 1 и финала на футболната шампионска лига, които трябваше да се проведат в Сочи и Санкт Петербург.

Наред с това върви тотална цензура върху всички съветски малките екрани, уеб сайтове и организации. Основополагащ принцип на свободата и демокрацията е независимост на словото и съвестта, човек да бъде обективно осведомен и да чува всички гледни точки, с цел да направи осведомен избор.

Но върхът на западния цинизъм са мракобесните дейности като възбраната на осъществяване на творбите на Чайковски и анулацията на концертите на световноизвестния диригент Валерий Гергиев в Карнеги хол в Съединени американски щати. А пък миланската „ Ла Скала” и кметът на Мюнхен щели „ да разрешат” на маестро Гергиев да дирижира единствено в случай че се разграничи от съветския президент Путин. Моля!? Кои сте вие, господа цензори и политкомисари, че да поставяте условия на един талант на международната музика? Да се вменява виновност на един потвърден създател за това, че е руснак в XXI век, в сякаш цивилизована Европа е неприемливо.

Но очевидно към този момент в „ свободния свят” на Запада, с цел да си актьор в киното, театъра, операта или балета, да свириш, дирижираш, пееш, рисуваш или спортуваш, не би трябвало да си надарен, а единствено и само да си деен русофоб…

Жалко е, че и сякаш толерантна България се подреди в тази срамна редичка. В медиите виждаме единствено присъединяване на антируски грантови ястреби, всеобщо са цензурирани съветските медии, а родоотстъпници желаят даже възбраната на националния ни празник 3 март – отбелязващ победоносният завършек на Руско-турската освободителна война!?

Интересно, дали тези хора въобще мислят какво ще стане на следващия ден – когато военният спор в Украйна спре! И каква обществена, икономическа и филантропична цена България ще заплати за тази своя едностранчива политика?

Но ни будалкат, че другояче сме защитени… с нарисуваните на чертеж изтребители F-16, за които като най-бедната страна в Европейски Съюз от дълго време платихме 2,5 милиарда $ на Съединени американски щати. Но за какво ли за същите пари Украйна получи съвременно оръжие и муниции изцяло гратис от същите САЩ… И против кого се готвеше да го употребява, в случай че не против Русия!?
Та въпросът през днешния ден е: Свободен ли е така наречен Свободен свят, или просто двуличен и мерещ с двоен критерий в полза не на народите, а на компрадорските си елити.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР