Проф. Огнян Герджиков, председател на 39 НС, служебен министър-председател през

...
Проф. Огнян Герджиков, председател на 39 НС, служебен министър-председател през
Коментари Харесай

Последният служебен премиер: Вероятността за катастрофа с но...

Проф. Огнян Герджиков, ръководител на 39 Народно събрание, длъжностен министър-председател през 2017 година, посочен от президента Румен Радев, гостува на Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване “Беновска пита” по “Радио К2”. Професорът-поет отхвърли да има проекти за присъединяване в новия служебенкабинет, който президентът най-вероятно ще образува във вторник. " Има премного подобаващи хора за този пост, от които може да избере президентът Радев и не е належащо историята да се повтаря. Не сме разговаряли с Радев по този мотив ", разяснява Герджиков.

Засега е ясно, че длъжностен министър председател ще е ген. Стефан Янева, Бойко Рашков ще е длъжностен министър на вътрешните работи, а Асен Василев - на стопанската система и енергетиката.

Според проф. Герджиков 45-ото Народно събрание е подхванало голям риск, като в границите на 8 пленарни съвещания е направило доста сериозна промяна на изборните правила. " Ако тръгнете със 180 км/ч в центъра на София, в това число и завоите, шансът да не катастрофирате е 0,0001. Така е и с този избирателен кодекс”, разяснява проф. Герджиков и акцентира, че прибързаните дейности водят до злополука, а това е тежък грях на законодателя, тъй като такива промени се вършат постепенно.

За Бойко Борисов

По отношение на Бойко Борисов професорът съобщи, че министър председателят в оставка е бил прав да чака петте други партии, показани в 45-ото Народно събрание да сформират държавно управление. “При нас обаче партийният интерес е над националния. Ние нямаме съдружна просвета. Това грубо ни липсва. Развитите демократични страни съумяват да намерят общите допирни точки, да създадат коалиция. Ние не можем да го направим” акцентира ръководителят на 39-ото Народно събрание и съобщи, че само Национална движение „Симеон Втори" го е направила през 2001 година, когато не е достигал 1 глас за безспорното болшинство. “Тогава трябваше да търсим съдружен сътрудник. Обърнахме се към Съюз на демократичните сили, които бяха наш натурален съдружник, само че подадената ръка не я одобриха. Тогава тръгнахме да търсим кой ще бъде с нас. Това беше Движение за права и свободи. Тази коалиция беше ужасно значима за България, тъй като тя даде опция ние да се подготвим за участие в Европейски Съюз и да влезем в Европейски Съюз от 1 януари 2007 година. Ако тогава бяхме върнали мандата, можеше още да не сме в Европейски Съюз. Така че ние жертвахме партия Национална движение „Симеон Втори" в името на България” разяснява проф. Герджиков. Беновска акцентира, че са имали късмет да ръководят в международен подем, въпреки че Н.В. Симеон Сакскобургготски не е съумял да оправи страната за 800 дни, само че бизнесът и задграничните вложения са били в своя подем. Проф. Герджиков разяснява, че в случай че бизнесът бъде запитан по кое време най-добре е работил, отговорът ще е - по времето на Национална движение „Симеон Втори".

За комисията на Мая Манолова той разяснява: “Сега Борисов го упрекват и него във всички смъртни грехове. Борисов е на разположение, а Божков е надалеч. Но истината е, че това е съществена активност на прокуратурата и такива комисии нямат правна стойност. И за мен се говореше какво ли не - че имам хотел, вилно населено място, само че още не съм ги виждал. Покрай същинските случаи вървят такива партенки”.

Какво ни чака?

“Какво ни чака в този момент? Тези предварителни избори на 11 юли?” попита Беновска. Герджиков разяснява, че резултатът ще е “+/- нещо и половина”, или едно огромно нищо. “Няма да се учудя просто да влезем в една продължителна политическа криза” сподели проф. Герджиков и счита, че след тези избори отново ще е несполучливо съставянето на кабинет, ще има още избори и длъжностен кабинет.

“Най-важното е да не губим религия, тъй като загубим ли религия - всичко останало губи смисъл. Нека да не губим оптимизма си и повече да мислим за България!” прикани проф. Герджиков
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР