Проф. Камен Плочев се бори с COVID-19 на първа линия

...
Проф. Камен Плочев се бори с COVID-19 на първа линия
Коментари Харесай

Камен Плочев оприличи реакцията срещу вируса на отговор срещу биоатака

Проф. Камен Плочев се бори с COVID-19 на първа линия от първия ден. Той е шеф на Първа клиника по инфекциозни заболявания във ВМА София. Първият диагностициран случай на този ковид е от 8 март в " Пирогов ", напомни доктор Плочев на феновете в " Денят стартира с Георги Любенов " по.

" Доста неща научихме през тази година и от чисто професионална позиция, и от морално-етична позиция. Ковид е заболяване, което сложи напрегнат освен нашата здравна система, само че и нашата обществена система. Ние се научихме на неща, на които преди този момент не обръщахме внимание ", означи проф. Плочев.

Той съпостави тази болест с тематиката от доктората си за биологичното оръжие - по какъв начин ще се повлияе една биоатака върху популацията и какво ще се прави. И призна, че в случай че би трябвало да напише отначало доктората си, би трансформирал много неща.

Най-голямата разлика на този вид ковид от другите е, че не се самоунищожи, както първите два ковид, акцентира проф. Камен Плочев.

" Има и други коронавируси, които не тормозят доста медицината, само че този тормози много международната здравна общност, надлежно и националната, първо, че вади всеобщо хора от икономическото пространство и второ - че той има непредвидим ход като клинично протичане и не се повлиява от антивирусните средства, които ние познаваме ", съобщи инфекционистът.

И уточни, че не знаем две неща при този ковид - присъщ признак, който да го разграничава от другите респираторни вируси, и характерно лекарство, което да подкрепи неутрализирането на заболяването.

Ваксината е доста значима, само че сега в света дневно се ваксинират 4,7 млн. души, с цел да се имунизира цялото население на Земата, ще са нужни 5 години, заяви проф. Плочев.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР