Проф. Георги Рачев е преподавател в Катедра Климатология, хидрология и

...
Проф. Георги Рачев е преподавател в Катедра Климатология, хидрология и
Коментари Харесай

Георги Рачев: Който тръгва сега за морето, е уцелил...

Проф. Георги Рачев е учител в Катедра „ Климатология, хидрология и геоморфология ” на Геолого-географски факултет на СУ „ Св. Климент Охридски ”. Проучва въпросите на климата и отражението му върху здравето на индивида и стопанската система. Специалист в областите възобновими енергийни запаси и качество на атмосферния въздух. Автор е на десетки публикации и книги. Беше член на 27-ата антарктическа експедиция в българската база на остров Ливингстън през декември 2018 година

- Проф. Рачев, какво време чака пловдивчани до края на август?

- Пловдивчани нямат никакви аргументи за неодобрение това лято. Температурите в града сега са надалеч от максимума, от рисковото време. В момента температурите мъчно минават 35 градуса, а в региона на Пловдив са измервани над 40 градуса. Освен това нощите са относително хладни и нямат нищо общо с най-горещите в предходни години, когато в Пловдив не се спеше.

Абсолютният връх на България от 45.2 градуса е регистриран край Садово,

във вашия район. Така че температури от 35-36 градуса не са нещо феноменално за града. По принцип Пловдив, Хасково, Стара Загора са измежду местата с най-високи температури. Евентуално на 13 и 14 август, вторник и сряда, в Пловдив живакът може да стигне 35-36 градуса. Ще е горещо, само че въпреки всичко с 10 градуса по-ниско от върха.

Притеснителен е продължителният интервал с топли дни, само че и това не е феноменално, няма място за безпокойствие. Разбира се, по-възрастните жители и децата не би трябвало да се излагат на мощно слънце, да прекарват на сянка времето сред 12 и 18 часа. Пиенето на вода е безусловно наложително, в жегата организмът бързо се дехидратира.

На 15 август, Успение Богородично, от запад ще нахлуе малко по-хладен въздух, който ще намали темп​ературите с 4 до 6 градуса. Ще има гръмотевични стихии, към този момент се обрисува да са относително слаби. Това ще продължи 2 дни и от събота, изключително от неделя, още веднъж ще има покачване на температурите в положителния смисъл. Настъпва това хубаво августовско време, типичното златно лято - изсъхнало, топло. Дори в Пловдив утринните температури ще бъдат 18-20 градуса, т.е. във втората половина на нощта може да се спи идеално на отворен прозорец.

Цялата последваща седмица, от 18 до 25 август, в Пловдив ще има чудесни летни температури сред 30 - 33 градуса. Ще бъде умерено горещо, доста хубаво лятно време. Ще бъде изсъхнало, с нищожно прекапване на 15 и 16 август. Нормално за месеца, който за България обичайно е изсъхнал, топъл,с малко превалявания.

Искам обаче да обърна внимание върху доста

огромната заплаха от пожари съвсем

в цяла България, изключително в полето край Пловдив и Пазарджик. При това изсъхнало време огън при дребен вятър може да провокира огромно злощастие. Апелирам към хората ​- не палете огън навън, изключително при ветрец. Тревите са сухи, всичко е като барут - една съчка - и ще стане непоправима пакост. Палене на стърнища и сухи клони по нивите ще докара единствено до пожар, би трябвало да бъде отсрочено за наесен.

- Идва ли положително време за морска почивка?

- Който потегля в този момент за морето, е уцелил десетката. Морето е топло, типично августовско, с източен вятър. Ще има талази от 3 бала, на юг - 4 бала. Трябва обаче да се внимава за типичното за август мъртво неспокойствие, за дънни ями, да не се прекалява с алкохола. Морето не прости на тия, които не съблюдават разпоредбите, нормите на сигурност.

Очаква ни и прекрасен септември ​- топъл, с по-малко превалявания

Обикновено на 3-4 години един път месец септември е по-хладен и дъждовен. А първата му половина постоянно е била чудесна. Около първия образователен ден от време на време прекапва, след което настава типична златна есен, когато се прибират плодовете, когато заран излизаш с дрешка, а се връщаш по тениска.

За Пловдив особено септември по доста индикатори наподобява на летен месец. След 22 септември захлажда, само че отново е прелестно.

- Експерти предизвестиха, че миналият юли е най-горещият регистриран до момента. Колко сериозен е този факт?

- Това са данни на европейския институт „ Коперник ”, съгласно чиито измервания

юли 2019 година е с 4 десети от градуса по-топъл от всички месеци юли до момента,

откогато се вършат измервания. 4 десети от градуса е дребна разлика, доста мъчно може да се реализира такава акуратност. Самият институт даде опция и на други международни организации да създадат калкулации по различен метод. Но не е най-важно дали този юли е най-топлият. Определено той е в топ 5 на най-топлите месеци, откогато изобщо съществуват метеорологични наблюдения. Това е сигурен симптом, че земята ​- като повърхнина, океан, атмосфера, в действителност върви към стопляне. Това е реалност - бушуват горски пожари. В региона съвсем на Северния полюс, в арктическата част на Канада бяха измерени феноменално високи температури. Рекордите бяха усъвършенствани с 3-4 градуса, което не е следено от 100-120 години. Най-големите пожари може би от 20 години бушуват в Сибир.

Всички се вторачиха - за какво не гасят руснаците?! Ами

пожарите в Сибир и Канада не се гасят

- по какъв начин да гасиш пожар, който гори на територия като тази от Пловдив до Русе, като в региона няма населено място, няма пътища, летища. Там мащабите са други ​-Сибир е територия като цяла България, на която няма хора. За да изпратиш екипи доброволци, би трябвало да им осигуриш вода, медицински личен състав - става въпрос за извънредно сложна логистика за милиони, за стотици милиони. Кой ще поеме отговорност да изпрати екипите със самолети и хеликоптери в нищото? Миналия ноември 17 огнеборци починаха в Калифорния в един от най-големите пожари в Съединени американски щати.

Колкото и цинично да звучи на пръв взор - оставяш пожар като този в Сибир да си догори. Още повече че всяка година се случват такива пожари. Въпросът е, че тази година са на 3 пъти, 5 пъти по-големи от естественото. Но са доста сложни за гасене, просто няма по какъв начин да стане. Трябва реалистично да се гледа на нещата, още повече че и в Канада, и в Съединени американски щати този вид пожари се оставят на природата.

- Да, само че пожарите са един от белезите за прегряването на земята. Докъде ще стигне с тия темпове?

- Не знаем до каква степен ще стигнем - нямаме аналог до този миг. Задачата на нас, климатолозите, е да гадаем, само че доста постоянно въображението ни е надалеч от действителността. Засега

нищо извънредно и трагично не се случва.

За страдание медиите обръщат внимание единствено и само на отрицателните неща, а има и положителни. Например подобен пожар в тайгата е в известна степен жизненоважен, тъй като изгаря всичко гнило, паднало долу на земята. Това се е случвало и преди милиони години, случва се и в този момент. Обгаря стволът на дървото, само че дава опция на идващите растения да избуят. И тази тайга ще се върне не след 100, а единствено след 10 години.

Лошото е, че когато става топло в Северния ледовит океан, зад 70-ия паралел, се отделя доста метан, заустен във безконечната заледеност на почвата. А това в допълнение усилва температурата на земята. Оттам следват доста комплицирани връзки сред земя, атмосфера, вода и жива природа. Затова крайният резултат е доста мъчно прогнозируем. Тук се намесват политиците, които стартират да плашат хората, че те са отговорни за безусловно всичко. Да, имаме виновност, само че няма по какъв начин напредъкът на човечеството да не е обвързван с използването на сила и отделянето на въглероден диоксид.

Трябва да се откри евтина и изобилна сила, която да не е обвързвана с фосилните горива

- въглища, петрол, природен газ. Тогава ще се отървем от казуса. И до ден сегашен не се съблюдава Споразумението от Париж и съвсем всички страни усилват въглеродните си излъчвания с изключение, колкото и куриозно да звучи, на Съединени американски щати. Те бяха най-големият чист замърсител, започнаха много ограничения и сега намаляват излъчванията си, до момента в който другите ги усилват, в това число и Европейски Съюз.

- Възможна цел ли е реализиране на нулеви въглеродни излъчвания до 2050 година?

- Любопитен съм да видя след 10 години по какъв начин в Западна Европа ще забранят моторите с вътрешно горене. Това съгласно мен няма да стане в никакъв случай. Когато ми покажат ТИР и самосвал на електрическа двигателна сила, тогава мога да седна на диалог. Дотогава единствено си хабим думите.

Не сме отговорни, че се храним пълноценно,

просперитетът на света е обвързван с сила. Трябва някой да обезпечи такава сила от възобновими източници, което обаче не може да стане в този миг.

- Има ли доста неприятен сюжет в обозримо бъдеще?

- Не. Както през последните 30 години няма нищо фрапантно и трагично в българската стопанска система и селско стопанство, по този начин в околните 20 години не виждам нищо ужасно. Знам за платформата за компютърно моделиране на Би Би Си, с която се предвиждат междинни температури за обособени региони с десетилетия напред. Жалко, че това е Би Би Си, защото прогнози по сходен метод не са научно издържани.

На политиците им би трябвало опасност, която да сплоти хората. Това е нова съвременна политика за заплашване на хората. Плашат ни с климатични бежанци - това са нелепости! Бежанците са не климатични, а стопански - млади мъже, с откраднати деца на ръце, които желаят да отидат в Германия, с цел да употребяват обществени помощи. За страдание Ангела Меркел и едрият бизнес им отвориха вратата.

Обез​покоен съм от тези, които ни ръководят в Брюксел. Когато си женен за баба си, няма по какъв начин да имаш действителна визия за идващия век, имам предвид президента на Френската република.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР