Проф. Ганчо Ганчев: Блокчейн технологията ще спаси бизнеса от фалшивите

...
Проф. Ганчо Ганчев: Блокчейн технологията ще спаси бизнеса от фалшивите
Коментари Харесай

Проф. Ганчо Ганчев: Блокчейн технологията ще спаси бизнеса от фалшивите новини

Проф. Ганчо Ганчев: Блокчейн технологията ще избави бизнеса от подправените вести
Явлението „ подправени вести “, което завладя света, основава неустановеност в бизнеса, защото е доста значимо да има достоверна информация за реакции и бизнес тонове. Това разяснява за БГНЕС икономистът проф. Ганчо Ганчев.

„ Наличието на подправени вести усилва волатилността на пазарите, неустойчивостта и утежнява прогнозите “, добави той.Едно от нещата, което е непряко обвързвано с тези вести е развиването на т.нар блокчейн технологии, при които информацията, която се генерира за покупко-продажби за цени, не може да бъде фалшифицирана.

„ Това е някаква реакция на бизнеса да сътвори такава технология и осведомителни бази, които са утвърдени от всички участници, което значи, че са достоверни. Това е една от вероятните реакции да се защищити бизнесът “, счита икономистът.

Проф. Ганчев не вижда метод по какъв начин страната би се справила с този проблем. При мощна интервенция би се трансформирало в някаква цензура и възникване на още повече подправени вести.

„ Цензурата и формалната информация също съдържат в себе си мощни детайли на имитация и измислени неща, които не са тествани от никого. Така че страната доста мъчно може да направи нещо по въпроса. Решението на казуса за бизнеса, по-специално с икономическата информация, е да се прави деликатен разбор на данните и да се уповава на блокчейн технологията, която не може да бъде манипулирана, изясни Ганчев.

Според известния юрист Марин Марковски обаче, който също разяснява тематиката за БГНЕС, страната би трябвало да сътвори специфичен закон против подправените вести.

„ Този закон би трябвало да бъде зависещ и на правилото, че всяко деяние, което има съществени публични последствия за жителите, следва да откри своята глоба. Закон без глоба, то е благопожелание, девиз, желание, игра с искания, че ще се прави нещо. Разбира се, този закон би трябвало да бъде съществено премислен. Няма спънка в изключителни случаи да се одобри, че подправената вест, която е премислена, съставлява закононарушение и би трябвало да се потърси отговорност по Наказателния кодекс. В тази връзка е належащо да се включи в него и специфичен текст “, безапелационен е юристът. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР