Проф. д-р Захарий Кръстев, академик на Българската академия на науките

...
Проф. д-р Захарий Кръстев, академик на Българската академия на науките
Коментари Харесай

Проф. Кръстев – доайен на лекарите по вътрешна медицина, ще има среща с габровци

Проф. доктор Захарий Кръстев, учен на Българската академия на науките и изкуствата – доайен на лекарите по вътрешна медицина в България, извънреден експерт по гастроентерология, хепатология и клинична лаборатория, енциклопедист и публицист, ще изнесе лектория на тематика " Не си играйте с питателните добавки и имунитета " на 28.02.2023 (вторник) в зала Възраждане от 18.00 часа. Гостуването му е част от поредицата здравни лектории на Клуб " Знание " към НЧ " Будителите-2017 ". Входът е свободен. След презентацията на проф. Кръстев ще има полемика, на която всеки ще може да зададе своите въпроси от региона на вътрешните заболявания, болесттите на храносмилателната система, черния дроб и жлъчката, клиничната лаборатория и имунотерапия. След срещата ще има опция да закупите най-новата книга на проф. Кръстев " Клик 2022. Кратко медикаменти и клиника ", която е скъп медицински указател за всеки.

Проф. доктор Захарий Кръстев, д.м.н.е началник на Клиниката по гастроентерология към УМБАЛ „ Св. Иван Рилски " (1989–2008), началник на Катедрата по вътрешни заболявания на Медицинския факултет, София (2000-2008), зам.председател на Медицинска академия (1990–1992). Блестящ лекар-енцеклопедист, един от най-опитните диагностици и терапевти у нас, издирван съветник и преподавател на няколко генерации медици. Той е лекар по медицина от 1979 с дисертация " Диспротеинемии при хронични чернодробни болести ", лекар на медицинските науки от 1989 с дисертация " Чернодробно увреждане. Подходи за оценка ". Доцент от 1984, професор от 1989. Академик на Българската академия на науките и изкуствата от 2012.

Проф. Кръстев членува в Българско научно сдружение по гастроентерология и е негов ръководител и почетен член; в Европейската и Румънска асоциация за проучване на черния дроб; във фондациите " Хепатити ", " Св. Никола " (президент), " Ротари дистрикт България 2482 ".

Преподавателската му активност продължава повече от 45 години - образова студенти, лекари, 25 докторанти и стотици специализанти. Изготвял е стратегиите за специализации в области на вътрешни заболявания, гастроентерология и хепатология. Под негово управление са предпазени 15 дисертации. Автор е на 25 учебници, монографии и сборници, 105 истински публикации на български език и 85 на други езици; 3600 цитирания на британски език; както и 6 книги художествена литература. Създател и основен редактор на списание „ Българска хепатогастроентерология ”, основен редактор на сп. „ Съвременна Медицина ”, член на публицистичните колегии „ Медицински обзор ” и " World Journal of Gаstroenterologyи Hepato-gastroenterology ".

Инициативата се реализира с поддръжката на Община Габрово.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР