Проф. д-р Тодор Кантарджиев, директор на Национален център за заразни

...
Проф. д-р Тодор Кантарджиев, директор на Национален център за заразни
Коментари Харесай

Кои български храни ни пазат от болести през зимата? Говори ...

Проф. доктор Тодор Кантарджиев, шеф на Национален център за заразни и паразитни заболявания, разкри кои са най-хубавите храни, предпазващи от грип, и какво би трябвало да вършим, с цел да успеем да се измъкнем от клопката на заболяванията тази зима.

" Криворазбрана неустрашимост е да вървиш болен на работното място. От години на всички места по света рекомендациите са, щом си болен, да си останеш няколко дни у дома, прилагайки изписаното лекуване. В никакъв случай да не отиваш измежду сътрудниците си ", разяснява той, написа blitz.bg.

" Най-напред да се заобикаля контактът с заболели хора, а даже и с очевидно здрави хора - да се контактува на най-малко метър разстояние един от различен, да се употребяват антимикробни хигиенични кърпички, а ръцете да се измиват добре и постоянно.

Да се дезинфекцират повърхностите към нас, изключително в случай че контактуваме с доста хора. А когато против нас има кашлящ или кихащ, да сложим преграда пред устата ни - като маска. Не може да кажем, че тя би трябвало да се носи непрекъснато, само че вкъщи този, който е болен, не би трябвало да я смъква. В противоположен случай ще болести околните си и доста елементарно - децата.

" Съветвам да употребяват в неголеми количества разнообразна храна. Да залагат на класическата българска кухня, която е извънредно добра в зимното време - с изразходване на кисело зеле и туршии. Векове наред и до момента те са източник на витамин С в студените месеци, до момента в който се появят зеленчуците. Т.е. киселото зеле и туршиите са имуномодулатори.

Препоръчителни са също цитрусовите плодове. А в случай че липсва слънцегреене, може в допълнение, само че не дълготрайно, да се приема витамин Д. Експертът уточни, че най-хубавите имуностимулатори са зрялото саламурено сирене, киселото мляко, естествено ферментиралите туршии с дрожди и лактобацили, както и неповторимите български салами като суджуците и луканките, които също съдържат естествени микроорганизми.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР