Проф. д-р Мариела МОДЕВА е на 48 г. Завършила е

...
Проф. д-р Мариела МОДЕВА е на 48 г. Завършила е
Коментари Харесай

Мариела Модева: Променяйки Европа, можем да променим и България

Проф. доктор Мариела МОДЕВА е на 48 година Завършила е СУ " Св. Климент Охридски ", специалности " Културология " и " Журналистика ". Зам.-директор на Института по водачество в Университета по библиотекознание и осведомителни технологии. Има специализация " Европейски институции ", " Маркетинг, мениджмънт и ПР " и " Европейска интеграция ".

Владее британски, съветски и испански език.:

" Ще се борим за оптимален брой места в Екологичен потенциал, с цел да станат действителност всички наши хрумвания и ограничения във " Визия за Европа "

- Проф. Модева, кои са политиките, които ще защитавате в Европейския парламент?

- Наша идея е да дадем нов старт на обществена Европа. На един модел на развиване, който несъмнено се въздейства от решенията на Европейския парламент - единствената институция, която след 1979 година се избира директно от европейските жители. Приоритет е възобновяване на устойчивия напредък и качествени работни места, почтено и равностойно възнаграждение, бързо и значително понижаване на икономическите, обществените и териториалните неравенства и доближаване на приходите в границите на Европейски Съюз. Моите дела са свързани с Кохезионната политика, която би трябвало да е приоритет, с цел да може да бъде ускорено превъзмогването на проблемите на изоставащите региони; образованието, науката и нововъведенията.

- По време на предизборната акция разговаряте с доста хора. Какви са техните послания към българските евродепутати?

- Най-големият проблем за българите са ниските приходи и възприятието, че не са равнопоставени на другите европейски нации. Проблем е чувството за отчуждаването на европейските политики от жителите, бюрократизирането на институциите, неефективността на ограниченията и забавянето на реакцията по наболели проблеми. Да върнем хората в центъра на европейските политики, е съществена идея и персонален ангажимент. Ако хората не усетят смяна в приходите си и в качеството си на живот, както и на техните близки, няма да се върне вярата, че Европейският съюз има бъдеще, и ще продължат стремежите за Европа на две скорости, както и сепаратистките настроения.

- Ваш приоритет са образованието и културата. Какви тези в тези сфери ще отстоявате в Екологичен потенциал?

- Ако имам опция, в Европейския парламент ще работя за цялостна европейска политика за гарантиране на равния достъп до обучение през целия живот на всички жители на страните членки, за удвояване на финансирането и разширение на достъпа и обсега на сполучливи стратегии като " Еразъм ". Ще упорствам за приемането на Европейски културен чек, както и за предоговаряне на критериите по европейските стратегии, касаещи образованието, науката и културата.

В момента по " Хоризонт 2020 " чистото финансиране, което български организации са съумели да привлекат, е малко над 76,5 млн. евро. Това отрежда на България 24-то място от 28 европейски страни, като след нас остават Литва, Латвия, Хърватска и Малта, като в дребна част от консорциумите сме водещи. По % на осъществяване имаме единствено 19% по Оперативна програма " Наука и обучение за образован напредък " и сме под всички индикатори по отношение на знаците по тактиката " Европа 2020 ". Важно е да се поправя академичното неравноправие, заложено в другите ставки за български учени, които вземат участие в планове по научни стратегии за подвижност и други, където получават в пъти по-малко средства от сътрудниците си в страните от Западна Европа. Специално внимание бих обърнала и на стратегия " Творческа Европа ", която има директно отношение към подкрепяне на българската просвета и създатели, с цел да продължи финансирането й и след 2020 година Тази стратегия е образец по какъв начин в границите на многообразието в Европейски Съюз можем да съхраним националната си езикова и културна еднаквост.

Откроените проблеми ни слагат в състояние на постоянно догонващи и, в случай че не се вземат енергични ограничения, ще си останем в периферията на Европейския съюз.

- Срещнахте се с българската общественост в Барселона. Какви са проблемите на нашите сънародници там и какво ще извършите, с цел да отговорите на техните упования?

- Представителите на българската общественост, с които се срещнах, споделиха, че измежду главната причина да емигрират е ситуацията в страната: корупцията е решителен фактор, неприлагането на закона, усложнените условия за младежите да стартират бизнес, желанието за по-качествено обучение и конвертируеми дипломи. Беше подложен и въпросът за неналичието на българско консулство в Барселона. В резултат на настояването на сънародниците ни и парламентарни питания на депутати от Българска социалистическа партия в края на предходната и при започване на тази година от Министерство на външните работи преди дни оповестиха, че ще бъде намерено щатно консулство в Барселона, което е добра вест.

Испания поддържа социалистите поради потребността от обществена страна и конкурентно възнаграждение. Време е и ние да създадем своя избор. Променяйки Европа, можем да променим и България по посока на упованията на нашите сънародници и да ги мотивираме да се завърнат още веднъж в родината си.

- Защо гласоподавателите би трябвало да поддържат претендентите за евродепутати на " Българска социалистическа партия за България "? Защо е значимо левицата да завоюва евровота?

- Промяната на модела, по който десницата ръководи Европа, е наложителна. Ще се борим за оптимален брой места в Екологичен потенциал, с цел да може всички наши хрумвания и препоръчани ограничения във " Визия за Европа " да станат действителност. Чрез законодателната, бюджетната и надзорната си функционалност Европейският парламент, дружно със Съвета на Европейски Съюз, е основна европейска институция. След приемането на Лисабонския контракт през 2009 година ролята му е решаваща. Участието на повече депутати от левицата ще подсигурява опция посредством промени в нормативната рамка да реализираме изцяло осъществяване на Европейския дирек на обществените права, в това число повсеместен достъп до обществени услуги и протекция, както и отбрана за лицата, заети в нови форми на нехарактерен труд, произлизащи от цифровизацията. Поставяме специфичен акцент върху младежката политика посредством използване на Европейския проект за младежта при увеличение на горната граница на възрастта до 30 години на Младежката гаранция и застраховане на финансиране от 5 милиарда евро годишно, увеличение на бюджета за " Еразъм+ " и изключително внимание върху професионалното обучение. За да увеличим достъпа до европейско финансиране, е значимо да се опростят дългите и комплицирани административни процедури - нужна е повече еластичност при ръководство на плановете и при съфинансирането. Това ще направи допустимо присъединяване на по-голям брой бенефициенти, а освен на определен кръг, който да усвоява големи средства. В този смисъл сме за възстановяване на системите за надзор и ръководство по европроекти, с цел да се спрат корупционните практики и присвояването им от лица и компании, близки до ръководещите. Акцентираме на демографската политика, младежта и децата в идната Европейска комисия, като ще настояваме за назначение на комисар по тези въпроси. Всички тези ограничения ще подобрят качеството на живота ни. Очаквам българските жители на 26 май да гласоподават с бюлетина № 18 за претендентите на " Българска социалистическа партия за България " и да победим на евровота.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР