Проф. д-р Асен Дудов e Национален консултант по Медицинска онкология

...
Проф. д-р Асен Дудов e Национален консултант по Медицинска онкология
Коментари Харесай

Проф. д-р Асен Дудов: Имунната терапия е хитът в онкологията


Проф. доктор Асен Дудов e Национален съветник по Медицинска онкология и ръководител на Българско онкологично научно сдружение. Той беше един от лекторите на мултидисциплинарната конференция „ Вдъхновяща просвета и нововъведения ”, проведена от фондация „ В помощ на здравето”, с поддръжката на Мерк – България. Ето какво показа в коридорите на конференцията известният онколог за развиването на своята компетентност и за новите насоки на лекуване на раковите болести.



- Проф. Дудов, какво е представлявала онкологията при започване на нейното пораждане?


Онкологията води началото си от потреблението на дребни количества бойни отровни субстанции. При проучване на обгазени с бойни отровни субстанции бойци лекарите са открили, че понижава броят на техните бели кръвни телца. Затова пробвали да приложат дребни дози от тези субстанции при някои заболявания, при които има прекомерно огромен брой бели телца, каквито са левкемиите. И тъй като това са химически съединения, лекуването на ракови болести е наречено химиотерапия. Това е първото име на онкологията като компетентност. Отдавна към този момент се употребяват всички фармакологични класове медикаменти – както цитотоксични субстанции (цитостатиците), по този начин също хормони, антихормони и най-съвременните генетични медикаменти.



- Как се промени специалността

от началото на кариерата Ви в съпоставяне

с днешното ѝ равнище?


Мечтата ми като доктор беше да се занимавам с онкология. В началото на моята към този момент 31-годишна процедура работехме по схеми на цитостатично лекуване. Но този фармацевтичен клас работеше неизбирателно – освен върху туморните кафези, а върху всички бързоделящи се кафези в организма. Това имаше извънредно тежко влияние върху пациентите. Не можехме да отдиференцираме тази група кафези, при които би могло да има най-голяма изгода. Не можехме да знаем също кои пациенти ще получат доста тежки нежелани лекарствени реакции, от време на време даже съдбовни. Този способ е обвързван и с угнетяване на кръвотворенето при индивида, което през днешния ден е доста по-контролирано. Потискането на бялата кръвна редица, от своя страна, водеше до инфекции – по този начин наречената фебрилна неутропения. Тогава още нямаше растежни фактори и пациентите, развивайки това тежко затруднение на класическата химиотерапия, загиваха.

Правеха се чисто емпирични опити за селекция на пациентите, които биха имали по-голяма изгода, въз основа на рентгенологични проучвания. Впоследствие необятно навлезе компютърната томография, която също е тип рентгенологично проучване, само че доста по-усъвършенствано. По-късно в България навлязоха и ядрените проучвания, при които се употребяват дребни количества изотопи. По този метод стартира да се изследва скелета, тъй като преди този момент нямахме различен способ, с който да установим дали костната система при съответния пациент е наранена от злокачественото заболяване. Костните метастази – разсейките, не всеки път се виждаха на рентген. А когато към този момент се виждаха, имаше заплаха от строшаване. Проблемът е, че строшаване на мястото на метастаза не зараства.

В практиката навлязоха и елементарните планарни гама-камери, които представляваха огромни изкуствени кристали. Върху единия

лягаше пациентът с инжектирания изотоп, а вторият кристал се нареждаше над пациента. Кристалите бяха свързани с големи по размери компютри, спрямо които компютрите „ Правец” ни се костваха доста елегантни.



- Какво съставлява в този момент апаратурата?


В апаратурата настъпи голям прогрес. Изследването посредством изотопи се прави на равнище метаболизъм. Извършва се посредством по този начин наречените позитронно-емисионни томографии, чието редуциране е ПЕТ скенери. Те разрешават да се изследва освен скелетът, а и всяка част от човешкото тяло, за невидими за рентгена клетъчни промени. Понякога се виждат и единични кафези, които натрупват изотопи или маркирано с изотопи вещество, каквото е да вземем за пример захарта. Маркираната с радиоактивност захар се инжектира и се натрупва единствено в кафези с нараснала обмяна, каквито са туморните кафези, и те ясно се виждат на екрана на компютъра.

Преди работехме на сляпо, най-вече с рентгенови способи от преди 50 – 60 години. По тях измервахме размера на туморната тъкан и дали понижава. Сега това ни се коства дори смешно, защото при актуалното имуноонкологично лекуване се получава даже нарастване на туморния размер. Но това не значи градация на раковото заболяване, а в противен случай – налице е положение на псевдопрогресия, при което размерът леко се усилва. На ПЕТ скенера се вижда, че сигналът в тези туморни кафези е изключен, т.е. тази туморна маса е към този момент неактивна, нежива.



- А по какъв начин се развиха медикаментите в онкологията?


Онкологията мина от класическите цитостатични медикаменти - от азотипритите

към антрациклините. Повечето дами с рак на млечната жлеза ги познават като „ аленото лекарство”. Тази група антрациклини докара до радикален поврат в лекуването – повлияване от 20 до 40 %. Втората огромна крачка беше въвеждането на аксаните, които доведоха до нов поврат в рака на млечната жлеза, на яйчника и дори на белия дроб, за чието лекуване опциите бяха извънредно дребни до тогава.

Когато мислехме, че към този момент няма какво повече да се направи, се появи прицелното лекуване, известно още като таргетно или мишенно. То е и доста комфортно за използване, тъй като най-често се приема на таблетки през устата. Прицелните медикаменти нападат съответни генетични промени в туморите, с помощта на напредъка на молекулярната генетика и патологията. Тези цели се нападат и изборно се унищожават. Най-после се реализира концепцията за персонализирана терапия на обособения пациент.

В последните години станахме очевидци на още една огромна крачка в онкологията – имуноонкологичното лекуване. Първо обаче се изследват характерни генетични и хистопатологични промени в тумора, които демонстрират дали пациентът ще е предразположен на имуноонкологично лекуване. А то се оправя с извънредно тежки локализации на рака.

Свързани публикации.. Имунитет: Как работи противораковата имунотерапия? 1 0 Вълнуващи разработки в областта на онкологията 0 Прицелната терапия е бъдещето в онкологията 2



- При кои локализации е толкоз ефикасна имунотерапията?


Всички имуноонкологични медикаменти започнаха развиването си от лекуването на малигнения меланом – необикновен тип рак на кожата. За него десетилетия наред нямаше благоприятни условия за лекуване. Правеха се доста опити с класическа химиотерапия, само че тя беше неефективна. Накрая се стигна до имуноонкологични медикаменти, които задействат част от имунитета. Това не са просто общотонизиращи имунитета медикаменти. Всяко от тях характерно задейства имунитета, кара го да разпознава туморните кафези и изборно да ги унищожава. Понякога тези свръхнапрегнати детайли от имунната система могат да разпознаят като туморни и някои лични здрави тъкани. Тези единични случаи обаче няма по какъв начин да спрат потреблението на имуноонкологичните медикаменти.

Освен за малигнения меланом имунно лекуване имаме още при рак на пикочния мехур, някои типове рак на бъбреците, за един от типовете на недребноклетъчния рак на белия дроб – аденокарциномът. Предстои навлизането на тези медикаменти и за други локализации.



- Как се промени преживяемостта на пациентите с рак?


Например 10-годишната преживяемост при рака на млечната жлеза се усили от 25% през 2004 година на 77% през 2014 година Петгодишната преживяемост към този момент не е настоящ измерител. Все отново през 1900 година общата петгодишна преживяемост на пациенти с рак е била 5%, през 1990 година беше 50%, а в наши дни е към 80%.



- Какво ще се случи след 10 – 15 години в клиничната процедура?


Предполагам, че до 15 години ще имаме персонализирано лекуване за всички пациенти и за всички локализации на рака. Една от посоките за кардинално ново лекуване е „ редактирането” на гените. За някои хора това е много плашещо, защото въпросът има и морални измерения.

Има и други посоки в нововъведенията – да вземем за пример отдалечено следене на пациентите в техния дом вместо болнично лекуване. Благодарение имплантиране на датчици и цифрови татуировки може да се наблюдава всеки жизнен индикатор и при потребност да се задействат алармени механизми.

Уникалното в нашата компетентност е, че за по-дълъг интервал, да кажем за 30 години напред, даже не може да се направи съмнение какво ще се случи. Толкова революционни ще бъдат измененията и немислими от позиция сегашното.

Като част от дълготрайната си тактика и честване на 350 години от основаването си по целия свят, Мерк България поддържа мултидисциплинарната конференция „ Вдъхновяваща просвета и нововъведения “, която се организира в София на 03 май 2018 година Там бяха разисквани забележителните научни открития и достижения свързани с човешкото здраве, както и какво следва да се случи в региона на медицината и науката през идващите години. Участие взеха лекари, учени, обществени бизнесмени и представители на разнообразни институции. Организатор на събитието беше фондация “В помощ на здравето” и асоциация „ Грижа за пациента “.

Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР