Проектобюджетът за следващата година в България е в центъра на

...
Проектобюджетът за следващата година в България е в центъра на
Коментари Харесай

Финансистът Дацов разкости бюджета на Асен Василев

Проектобюджетът за идната година в България е в центъра на вниманието, като голям брой значими решения и проекти за бъдещето на страната са включени в него.

Бившият заместник-министър на финансите Любомир Дацов показа пред БНР своето мнение по отношение на бюджетните оферти и настоящата икономическа конюнктура в страната.

Според информацията залага се още веднъж на недостиг от 3% в бюджета за 2024 година.

Този недостиг включва планувани заеми от над 11 милиарда лв., които страната ще би трябвало да вземе.

Този фактор, несъмнено, провокира интерес и разисквания измежду финансовите специалисти и обществото.

Друг значим аспект на бюджета за 2024 година е увеличението на оптималния застрахователен предел с 350 лв. от 1 януари. Това се чака да има въздействие върху обществената сфера и данъчното облагане в страната.

Също по този начин бюджетът дава опция за общините да аплайват с планове за инфраструктурни промени и развиване, с общ бюджет от 1 милиарда лв.. Това е стъпка, която има за цел да поддържа локалните общности и да насърчи вложенията в инфраструктурата.

Дацов коментира предложенията за бюджета и изрази своето мнение. Според него връщането на министър Василев и основаването на фонд за общините е позитивна стъпка от позиция на успеваемост и ръководство на финансовите разноски.

Относно недостига от 3% в бюджета за 2024 година Дацов изрази своето противоречие с такава политика. Той акцентира, че съществуват постоянни стопански индикатори, като стопански напредък и ниска безработица, които не би трябвало да позволяват недостиг в бюджета.

Според него дефицитът се дължи на неприятната финансова политика, провеждана в последните две години.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР