Проектната компания ICGB, която отговаря за реализацията на междусистемната газова

...
Проектната компания ICGB, която отговаря за реализацията на междусистемната газова
Коментари Харесай

ЕИБ отпусна и третия финансов транш за интерконектора с Гърция

Проектната компания ICGB, която дава отговор за реализацията на междусистемната газова връзка Гърция-България /IGB/, получи третия транш от финансирането по линия на Европейската капиталова банка /EИБ/, оповестиха от компанията. Сумата в размер на 30 млн. евро е отпусната при започване на декември след приключена инспекция от страна на Европейска инвестиционна банка на осъществените действия по реализацията на плана за газова връзка с Гърция.

Договорът с Европейска инвестиционна банка е подписан в края на 2019 година, като обезпечава финално финансирането на газопровода IGB. Банката отпуска финансиране в размер на 110 млн. евро като заем, който е гарантиран с държавна гаранция от българска страна. Сумата се дава на плановата компания на четири обособени транша, като преди всеки от тях ICGB минава обстойна инспекция както на документите, по този начин и на терен. Траншовете се утвърждават за погашение само при доказване на качествено осъществени действия и изпълнени доставки на съоръжение, с цел да се подсигурява цялостен надзор и бистрота при потреблението на отпуснатите средства.

Предвижда се последният транш в размер на 19,9 млн. евро да бъде усвоен през второто тримесечие на 2022 година, като сумата ще покрие разноските по доставки на съоръжение, се показва в известието.

По-рано, след обстоен одит, ICGB получи утвърждение и по второто междинно заплащане от безвъзмездното финансиране от Европейската енергийна стратегия за възобновяване /ЕЕПВ/. Европейската комисия публично утвърди без забележки второто междинно погашение на стойност 16 503 254,24 евро, като средствата към този момент са получени.

За осъществяването на плана са отпуснати и общо 39 млн. евро безплатно финансиране по Оперативна стратегия " Иновации и конкурентоспособност " (ОПИК) 2014 г.- 2020 година Първият транш по ОПИК в размер на 28,5 млн. евро беше утвърден напролет на 2021 година, а второто утвърдено заплащане е в размер на 8,7 млн. евро.

Към момента плановата компания получава позитивни мнения и по регулярните одити, които се извършват от самостоятелната задгранична компания RSK Ltd. по линия на заемното финансиране от Европейска инвестиционна банка, допълват от ICGB.

Проверките се организират на всеки три месеца както в строителната фаза, по този начин и след въвеждането в употреба на газопровода, като основата им цел е да се удостовери, че планът IGB се извършва при съблюдаване на всички условия за запазване на околната среда в районите по трасето на газопровода.

Задълженията на ICGB по запазване на околната среда и предпазените типове в регионите по трасето са измежду главните задължения, които компанията е поела пред Европейска инвестиционна банка, с цел да бъде утвърдена за заемно финансиране.

В рамките на самостоятелните одити се ревизира документите по осъществените строителни действия и се вършат визити на терен, с цел да се наблюдава дали осъществяването на всички действия дава отговор на заложените екологични и обществени правила. Към момента всички инспекции са преминати сполучливо, без установени съществени нарушавания или отклонения от нормите.

След въвеждане в употреба на газопровода са планувани още два сходни одита. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР