Проектите ми се натрупваха, а само кокаинът ми помагаше да

...
Проектите ми се натрупваха, а само кокаинът ми помагаше да
Коментари Харесай

В опит да смъкнат напрежението от работа – IT-та, зависими от дрогата!

" Проектите ми се натрупваха, а единствено кокаинът ми помагаше да се концентрирам, само че не можех да заспя от него. Пробвах какво ли не, преди да се окаже, че единствено хероинът ми разрешава да се отпусна ".

Така стартира разказът си програмистът Божидар, който от 2 месеца се лекува от зависимостта си. Днес мъжат се лекува в клиника за подвластни.

Той е един от десетките IT експерти, минали на хероин, тъй като от смъркането на кокаин не могат да заспят. Затова тушират резултата на стимуланта с кафявия прахуляк, който на диалект “сваля” и оказва помощ на човек да се отпусне.

Тенденцията е видяна от служителите на реда от бранш “Наркотици” в Столична дирекция на вътрешните работи. Те първо засичали дилъри на хероин да се навъртат към бизнес парка в столичния кв. “Младост”, а след арест на един от тях разбрали за повода. Впоследствие хванали и няколко от ползвателите на кафявия прахуляк. От тях научили и каква е повода.

Макар случаите да са десетки, не са преобладаващата мода измежду компютърните спецове у нас. Криминалисти изясняват, че най-вече в тези среди се използва марихуана.

" Имам ужасно доста работа, в случай че не изпуша една цигара марихуана вечерта, откакто съм завършил, не мога да се отпусна и да заспя ", изяснява Васил Калоянов, който работи като програмист в една от огромните задгранични компании у нас. Работодателят му е от страна, в която тревата е легализирана, и знае за навика на служителя си.

И до момента в който Калоянов използва опиата след работа, с цел да се отпусне, други негови сътрудници търсят стимуланти. Целта им е да останат будни и да могат да подобрят концентрацията си. Заради огромните за страната заплати в бранша, те могат да си разрешат кокаин, който коства над 120 лева за грам, написа " 24 часа ". Някои го употребяват единствено по време на огромни планове и при приближаване на крайния период. Други обаче развиват табиет и го използват постоянно.

Именно те стигат до положение на перманентна възбуденост на сетивата. Затова пробват да се смъкват. Марихуаната обаче се явява прекомерно слаба. Така прибягват до хероина. Той обаче им се услажда, защото е дрогата, за която споделят, че дава “най-якия трип”. 2 използва са задоволителни на човек, с цел да привикне и да желае още и още, а в случай че не попадне в такава, да има абстиненция.

“Започва се доста елементарно. Просто бях прегорял и ми трябваше метод да се смъква. Нямаше по какъв начин да спра кокаина, тъй като плановете се трупаха”, продължава описа си Божидар. Мъжът опитал с марихуана, купувал специфичния вид “Индика”, желал най-малко 80% от зърната да са от него. Той е прочут с това, че покачва умствената и мускулната релаксация. Също по този начин усилва допамина, който оказва помощ за контрола на центровете за награди и удоволствия на мозъка. Другият тип марихуана - “Сатива”, усилва фокуса. Затова предлагат индика за нощта, а сатива за дневна приложимост. Двата сорта в никакъв случай не се продават чисти, а в друга форма на разбъркване сред тях.

След като Божидар не съумял с марихуаната, му предложили хероин. “В началото се дърпах. Пробвах какво ли не, само че нямаше резултат. Така се стигна до хероина”, споделя историята си мъжът. “Пушех го, тъй като не желаех да се бода. Само един път съм си инжектирал и в действителност беше невероятно”, показва Божидар. В началото всички забелязали смяната и я считали за позитивна. “Приятелката ми ме хвана. Тогава за пръв път ме погледна и ми сподели, че съм наркоман, а знаеше за кокаина”, споделя мъжът. Затова стигнал до лекуването. В момента е във втория му месец и споделя, че хероинът и чувството, което той дава, му липсват. Надява се обаче да има волята да спре.

“Опитвам се да мисля за следствията. Няколко пъти препрочетох “Падение и избавление - Изповедта на една хероинова наркоманка” на Весела Тотева”, споделя мъжът по какъв начин си оказва помощ.

“Много повече обаче ми повлия филмът “Доза щастие”. Просто да видиш по какъв начин щерка ѝ, която е претърпяла всичко това, играе майка си - можеш да усетиш болката в очите на момичето, което с взор демонстрира, че знае, че това е неверно, само че просто не може да се откачи”, изяснява мъжът за кино лентата по книгата. В него в ролята на майка ѝ се превъплащава нейната щерка - красивата Валентина Каролева.

И до момента в който Божидар се лекува, а хероинът е намерил нов пазар, остарелият е много сгънат. Дрогата се използва по гета, само че даже там не е шлагер. Причината е, че множеството наркомани към този момент са умряли, а другите са видели последствията.

И до момента в който хероинът има твърди ползватели, марихуаната и кокаинът са дрогата, която има най-променяща се клиентела. “Някои пушат трева единствено в компания. Други пък желаят да опитат кокаин”, изясняват от Столична дирекция на вътрешните работи.

Повечето опиати имат твърда цена. Единствено екстазито и амфетаминът варират. “Става дума единствено за празненствата. Там първоначално едно хапче коства 20 лв.. В края на вечерта обаче, когато към този момент е ъгъл, а човек е останал без сила, цената може да доближи и 100 лева”, изяснява наклонността умел криминалист.

От дизайнерската дрога най-вече се търси метамфетаминът. Той се “готви” в спонтанни лаборатории. Все повече са самоуките производители. При тази дрога - изключително разновидностите LSD и MDMA, има и максимален риск човек да отключи психотропно заболяване.

Разпространението пък по-скоро е квартално, в сравнение с тип опиати. Всеки дилър има и друга кодова дума за дрогата, която продава. “Дори те не са непрекъснати. Ани за амфетамини и Мария за марихуана от дълго време не са в приложимост. Вместо това дилърът си има диалект за всеки от клиентите си. Така да вземем за пример за един кокаинът е шампанско, а за различен - злато”, показва криминалистът.

И изяснява, че тревата се използва от хора на всевъзможни възрасти. Амфетамините и екстазито, както и метамфетамините са лимитирани до по-младите - до 30 години. Кокаинът се позлвал от по-зрелите, защото единствено те можели да си разрешат да го купуват постоянно.

Цените също не са константа. Някои клиенти употребяват отстъпки. Други пък купуват по-малко количество. Това е и последният трик на дилърите. Вместо да подвигат цените, понижават грамажа.

“Правят го с малко, по този начин клиентите не се усещат. Но до момента в който един няма да забележи, дилърът има над 100. И като го ползва през целия месец, се получава разлика”, показва криминалистът.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР