Проектът за промени в Конституцията влиза за обсъждане в пленарната

...
Проектът за промени в Конституцията влиза за обсъждане в пленарната
Коментари Харесай

Проектът за промени в Конституцията влиза на първо четене в пленарна зала

Проектът за промени в Конституцията влиза за разискване в пленарната зала, а 8 министри ще вземат присъединяване в постоянния парламентарен надзор. 

Предложенията за промени в Конституцията са свързани главно със правосъдната власт. Предлага се Висш съдебен съвет да се раздели на две - на съдийски съвет, в който има повече съдии, избирани от сътрудниците си, и на прокурорски с по-голямо парламентарно посланичество, оповестява. 

Предвижда се основният прокурор и ръководителите на Върховен касационен съд и Върховен административен съд да имат право на два мандата от по 5 години.

От Движение за права и свободи към този момент обявиха, че преди второ четене ще одобряват концепцията на ПП-ДБ за ограничение на единствено до един мандат.

Отстъпление има и от записаната в плана концепция да се промени националния празник - 24 май да размени 3 март. 

Друга огромна смяна е обвързвана със служебните държавни управления. Служебният министър председател ще бъда назначаван от президента, само че той ще може да избира сред ръководителя на Народно събрание, на Конституционен съд или на Българска народна банка.

В първия петък от месеца би трябвало да се организира и блиц надзор. На поисканото през вчерашния ден чуване на министър-председателя Николай Денков поради рецесията с териториалните проекти за обективен преход във въглищните райони обаче ръководителят на Народното събрание Росен Желязков обаче заяви, че министър председателят няма да е в България.

8 министри ще дават отговор на въпроси на депутатите. Парламентарният надзор ще стартира с министъра на околната среда и водите Юлиян Попов, а най-вече въпроси има към министъра на районното развиване Андрей Цеков. 
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР