Проектът за изготвяне на карта на недвижимите културни ценности на

...
Проектът за изготвяне на карта на недвижимите културни ценности на
Коментари Харесай

Варна ускорява програмата за опазване на ахитектурните паметници

Проектът за правене на карта на недвижимите културни полезности на Варна ще бъде финансиран от тазгодишния бюджет на общината с 310 хиляди лева Съвмеството му осъществяване е предоставено на експерти на Националния институт за недвижимо културна завещание и Варненския свободен университет „ Черноризец Храбър ”.

В идващите две години следва идентифициране и проучване на обекти, съхранили историческия образ на Варна до през днешния ден. Предстои да бъде осъществен оглед на място, постройките да бъдат обследвани, фотодокументирани, да се издирят архивни документи, да се открият притежатели и наследници. След разбор на данните ще бъде решено кои обекти ще бъдат със статут на монументи от районно или национално значение и кои следва да отпаднат от регистъра.

Проектът планува срещи с изявени специалисти по историята на Варна и необятна социална полемика за запазване на историческата памет на града. На притежателите ще бъдат разяснени процесите и стадиите на реституция и консервация на постройките и евентуалните благоприятни условия за финансиране на дейностите. Общината заделя 98 хиляди лева за планове за реституция и консервация на скъпи здания, на които тя е притежател.

Архитектурната стратегия на общината за тази година ще финансира с малко над 4,6 млн. лева Включени са като преходни незавършените обекти като регулационни проекти и дигитален кадастър на редица варненски микрорайони и селищни формирания. За ново планиране в разнообразни жирищни квартали и извънградски зони на Варна са предвидени2,084 млн. лева
Гинка Христова
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР