Проектът за експонация на античните пещи на ул. Гладстон е

...
Проектът за експонация на античните пещи на ул. Гладстон е
Коментари Харесай

До месец: Пловдив чака зелена светлина за експонацията на античните пещи на ул. “Гладстон“

Проектът за експонация на античните пещи на ул. " Гладстон " е входиран преди пет месеца в Националния институт за недвижимо културно завещание и чака зелена светлина. Археологическите структури бяха консервирани преди повече от година и непокътнати със особено защитно покритие от археолозите доцент доктор Иво Топалилов и Елена Божинова. Идейният план, входиран в НИНКН, планува елегантно защитно покритие.
Прочетете още
" Веднага, откакто получим зелена светлина от Института, ще обявим процедура по събиране на предложения. Избраната компания с най-хубава оферта ще изготви и механически план. За нас ще бъде извънредно значимо материалите да са от горещопоцинкована ламарина, с цел да не ръждясва ", сподели кметът на регион " Централен " Георги Стаменов.

Той се надява планът да бъде осъществен в границите на дейния сезон, когато температурите разрешават дейна работа по археологическия обект.

Ранновизантийският керамичен комплекс, прочут и като антични керамични пещи, съставлява остатъци от постройка на керамичен център на ул. " Гладстон " 32. По време на основаването си - през късната древност, той се е намирал отвън града. В Древен Рим съществувал закон, който не разрешавал керамични работилници в сърцето на града, поради замърсяването на въздуха. През този интервал Пловдив е център в производството на грънчарство и керамика.

Габаритните размери на първата пещ са 3,30 на 3,05 метра. Тя има четириъгълен проект. Долната ѝ камера е вкопана в земята и построена от тухли. Цяла система от стени и аркади провеждат опорната система на оборудването. Пещта има решетка и горна камера, която е отчасти вкопана в земята. Втората пещ също е четириъгълна с размери 2,84 на 2,55 м. Състои се от същите и еднообразно ситуирани елементи като първата пещ, с тази разлика, че каналът при тази пещ е ситуиран в северната й част.

Археологът Росица Морева дефинира интервала на основаване на керамичния център сред 6. и 11. век, баирайки се на изследването на по-стар некропол от 5-6. в. Първите ѝ изследвания са през 80-те години на 20. в. При следващи проучвателски действия Мая Мартинова-Кютова показва, че интервалът на последното потребление на некропола е към 4. век, а основаването на керамичния комплекс - 5-6. в.

Ранновизантийският керамичен комплекс е недвижима културна полезност от национално значение. Обявена за монумент на културата в Държавен вестник бр. 6 от 1995 година

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР