Проектът за държавния бюджет беше приет на първо четене в

...
Проектът за държавния бюджет беше приет на първо четене в
Коментари Харесай

Проектът за бюджет 2023 беше одобрен на първо четене от две комисии в парламента

Проектът за държавния бюджет беше признат на първо четене в комисията по бюджет и финанси и в комисията по труда и обществената политика.

Текстовете бяха признати с гласовете на депутатите от ГЕРБ-СДС, " Продължаваме промяната-Демократична България " (ПП-ДБ) и Движение за права и свободи. Те обаче не минаха в комисията по икономическа политика, защото част от членовете ѝ закъснаха за гласуването поради среща с украинския президент Володимир Зеленски.

Очаква се новият държавен бюджет да бъде признат до края на юли и да влезе в действие още от 1 август. Към момента страната употребява финанси в изискванията на продължен до края на месеца закон.

Финансовият министър Асен Василев изясни, че в основата на плана са заложени политики от служебния кабинет, защото новото държавно управление не е разполагало с задоволително време да изготви цялостен нов бюджет.

" Бюджет 2023г. е за да дава отговор на упованията на бизнеса, жителите и да не провокира изненади. За две седмици и половина, колкото имахме време разполагаем, нямаше по какъв начин да бъдат ситуирани политиките на държавното управление Денков-Габриел, те ще бъдат заложени в Бюджет 2024, който ще подготвим през идващите месеци ", разяснява Василев.

Той акцентира, че " бюджетът не е революционен ", само че удостовери, че в него е заложен недостиг от 3% - изискване, което е нужно като критерии за влизане на България в еврозоната. Той планува и ограничение на държавния дълг до 22% от Брутният вътрешен продукт, като сметките са направени при прогноза за 1.8% напредък на стопанската система и 8.7% средногодишна инфлация.

В проектобюджета е планувано нарастване на пенсиите с 12%, на учителската заплата до 125% от междинната и опазване на обществените заплащания наред с други неща, като пари за градеж на детски градини, средства за спорт и културни действия.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР