Проектът Втори дом за Украйна“ получи висока оценка в категорията

...
Проектът Втори дом за Украйна“ получи висока оценка в категорията
Коментари Харесай

Здравко Димитров представи Пловдив в Полша

Проектът „ Втори дом за Украйна “ получи висока оценка в категорията за обществена кохезия

 viber_изображение_2023-05-12_10-01-00-851

На церемония гала във Варшава, Полша кметът Здравко Димитров показа Пловдив и модела, с който украинските бежанци получават поддръжка, бягайки от войната. Церемонията се провежда от Института за нововъведения в политиката на Европа. Заедно с кмета присъединяване взеха и заместник-кметът Стефан Стоянов и моторът на идеята за бежанците Наталия Елис.

Община Пловдив кандидатства с плана за Временния бежански център „ Втори дом “, който я подреди измежду финалистите в тазгодишните награди на Института, категория обществена кохезия. Пловдив е единственият град от България и Централна и Източна Европа, който попадна измежду 80-те финалисти в 8 категории. В тежката конкуренция се включиха планове от Австрия, Белгия, Германия, Холандия, Франция, Испания и други

Изключителният модел за интеграция, натрапен последната година получи висока оценка и на панелните сесии денем, а на церемония церемонията и специфичното внимание на Управителния съвет на Института. Градоначалникът беше поздравен персонално от създателя на института Рони Зукерман.

„ Горд съм, че локалната общественост и бизнеса демонстрираха толкоз огромна съпричастност още самото начало и до през днешния ден не престават да са дейни и оказват помощ за интеграцията на украинците в Пловдив “, показа Здравко Димитров.

Във вчерашния ден Стефан Стоянов и Наталия Елис организираха и поредност от срещи с представители на Института за нововъведения и с другите финалисти. За интернационалното самопризнание на плана Елис сподели: „ Този план е сполучлив, поради доста положителното партньорство с общината и ежедневната поддръжка от нейна страна “.

Преди броени дни порти отвори и третият подред център за деца на украински бежанци в Пловдив, а преди него, с помощта на решение на Общинския съвет в града, бяха предоставени на фондацията на Наталия – „ Юкрейн съпорт енд реновейшън “ и още два, които работят всекидневно. Към момента в просветителната система на Пловдив има близо 390 украински деца, а по неофициални данни над 10 хиляди са украинците, които живеят на територията на региона.

„ Украинските бежанци се трансфораха в деен участник в локалната стопанска система и предприятията имат към този момент цели екипи с украинци. Бизнесът е удовлетворен от тях, тъй като имат и мощна мотивация за работа “,  съобщи Стефан Стоянов.

 viber_изображение_2023-05-12_10-00-18-256

 viber_изображение_2023-05-12_10-01-00-614

 viber_изображение_2023-05-12_10-01-00-988

 viber_изображение_2023-05-12_10-01-01-166
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР