Проектът „Турски поток“ ще бъде забавен с половин година и

...
Проектът „Турски поток“ ще бъде забавен с половин година и
Коментари Харесай

„Газпром“: България бави „Турски поток“

Проектът „ Турски поток “ ще бъде занимателен с половин година и ще бъде приключен към края на 2020 година съгласно обещанията на България, написа в меморандум за нова емисия еврооблигации съветският газов колос „ Газпром “. Строителството на газопровода трябваше да бъде завършено през първото полугодие на 2020 година, написа „ Интерфакс “. Според организацията повода за това закъснение е точно България, която още не е финализирала своя сектор от трасето.

Страната би трябвало да постави 474 км тръби от границата с Турция до Сърбия. Стойността на плана е 1,1 милиарда евро без Данък добавена стойност. „ Интерфакс “ напомня, че Сърбия към този момент е завършила със строителството на газопровода на своя територия и чака съветският природен газ да потече.

„ Ако през 2020 година забавянето на всички периоди в договорите могат да се свържат с пандемията, то през 2019 година работата не можа да стартира поради разногласия сред строителите “, написа изданието във връзка обстановката към плана у нас. Припомнят се разногласията към търга, отстраняването от процедурата на изпълнителя „ Аркад “, както и последващото му връщане след решение на съда.

Строежът на продължението на съветския газопровод „ Турски поток “ през българска територия до Сърбия е на финала и ще бъде завършен в период, съобщи министър председателят Борисов при последната ревизия на обекта с хеликоптер, която той направи със зам.-министъра на петрола на Саудитска Арабия Аабед Абдулах Алсаадун на 23 септември. От инспекцията стана ясно, че са заварени тръбите по целия 474 км маршрут и се организират тествания на трасето. Борисов изясни на саудитците, че опозицията разпространявала подправени вести, че „ Аркад “ е съветска компания, на което Алсаадун отвърна: „ Аз съм притежателят “. Всъщност не е имало изказвания, че „ Аркад “ е съветска компания, а че вкарва като подизпълнители съветски компании, което е реалност, само че министър председателят преиначи нещата, написа " Фрог нюз ".

Съединени американски щати поддържат позицията си против продължението на съветския план „ Турски поток “ в България („ Балкански поток “) и построяването на АЕЦ „ Белене “, стана ясно от думите на Франсис Фанън, помощник-държавен секретар в Бюрото по енергийни запаси към Държавния департамент на Съединени американски щати при срещата му с енергийния министър Теменужка Петкова при започване на месеца.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР